Sector juicht verhuizing beleid en toezicht telecom naar EZ toe

Meer harmonie

Dit artikel delen:

De nieuwe regering heeft de verhuizing van het beleid en toezicht op de telecomsector van het ministerie van Verkeer en Waterstaat naar Economische Zaken prominent op de agenda gezet. Ook de integratie van de Opta in de NMA krijgt de komende maanden zijn beslag. Belanghebbenden uit de telecomsector staan positief tegenover de ambtelijke verhuizing.

Telecomsector
Computable heeft de volgende organisaties gevraagd naar hun mening over de verhuizing van het telecomtoezicht.
  • ACT (Associatie Competitieve Telecombedrijven);
  • BTG (Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers);
  • Nlip (brancheorganisatie van Nederlandse internetaanbieders);
  • Vecai (brancheorganisatie Nederlandse kabelbedrijven).
 
De verandering brengt meer consistentie in het telecombeleid brengen en concentreert het huidige versnipperde toezicht op de sector. Dit zijn de voornaamste voordelen die brancheorganisaties als pluspunten van de verhuizing aanwijzen. Ook vindt men EZ een logischer plek, omdat telecommunicatie een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie is. Daarnaast verwacht men van dit ministerie meer stimulansen voor ontwikkeling van de sector.
Vecai-directeur Rob van Esch ziet de verhuizing vooral als een resultaat van nieuw beleid uit Brussel. "Vanaf 1 juli 2003 moeten alle netwerken, kabel en telecom, dezelfde behandeling krijgen. Dat vereist concentratie van beleid en toezicht." Ook de ACT, een branchevereninging van alternatieve telecombedrijven, wijst op deze ontwikkeling en geeft te kennen dat de nadruk op handhaving van de Europese mededingingsregels zal liggen. "Hopelijk komt Dgtp (directoraat-generaal telecommunicatie en post) bij EZ onder de plak van KPN vandaan", zegt ACT-secretaris Feyo Sickinghe.

Integratie

Over de integratie van de Opta in de NMA is men positief gestemd, maar om verschillende redenen. De BTG verwacht bij monde van directeur Kees Tromp dat de Opta als NMA-onderdeel zich meer zal aansluiten bij de algemene mededingingswet. "Hopelijk zal Opta zakelijke partijen minder de tarieven voorschrijven en zich meer op hoofdlijnen richten." KPN hoopt ook op dit effect. "De Opta is doorgeslagen. Integratie in de NMA zal het accent weer verleggen naar handhaving van de mededingingswet", zegt een woordvoerder.
ACT en Nlip verwachten daarentegen dat de Opta op zijn nieuwe plek sectorspecifieke maatregelen blijft treffen die verder gaan dan de algemene mededingingswet. "Er is nog steeds onvoldoende marktwerking in de telecomsector", zegt Nlip-directeur Hans Leemans. "De problemen rond toegang tot wijkcentrales van KPN voor dsl hebben overduidelijk laten zien dat specifieke regels nodig zijn om marktdominantie tegen te gaan."
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-04T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.