Fenit beschuldigt kabinet van te weinig daadkracht

Dit artikel delen:

De Federatie Nederlandse IT-industrie (Fenit) betreurt de geringe daadkracht die het kabinet tentoonspreidt op gebied van informatie-technologie. In een reactie op de nieuwe begroting voor 1998 spreekt de Fenit haar afkeuring uit over het ontbreken van nieuwe stimulansen. Dit geldt met name voor de elektronische snelweg.

Diverse ministers hadden daar aan het begin van deze kabinetsperiode de mond vol van. De vooruitgang op dit gebied is echter beperkt. Stimulering van overheidswege is er nauwelijks, terwijl het Nederlandse bedrijfsleven afwacht. De plannen die zijn gemaakt door twee werkgroepen onder leiding van oud-ING bankier Scherpenhuijsen Rom, zitten op dood spoor.
Fenit-directeur Sylvia Roelofs vindt dat het kabinet blijft steken in goede bedoelingen. "Het blijft bij woorden", zegt ze. "Maar in het beleid zie ik daar weinig van terug." Tot haar spijt is van enige versnelling zoals door het kabinet was beoogd, geen sprake.

Integraal beleid

Hetzelfde gebeurt met de technische studies. De betrokken bewindslieden signaleren een gebrek aan belangstelling voor exacte wetenschappen, maar doen er vervolgens weinig aan. Ook daar mist Roelofs een vertaling in het beleid. Als dit kabinet echt vindt dat informatie- en communicatietechnologie een van de motoren achter de Nederlandse economie is, dan moet ze dit als integraal beleid presenteren.
Roelofs wijst er op dat complexe problemen als deze een geïntegreerde aanpak behoeven waar meerdere ministeries hun verantwoordelijkheid bij nemen. Daarbij is een totaalvisie nodig.
Toch zit er ook wel wat positiefs in de nieuwe begroting. De ongeveer 100.000 telewerkers die ons land kent, kunnen in aanmerking komen voor een fiscaal voordeeltje. Hun werkgever mag in een periode van vijf jaar een onbelaste vergoeding van 4000 gulden geven voor het inrichten van een werkplek thuis. Het flexibel werken en teleleren krijgen hierdoor een stimulans. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-26T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.