Rechter laakt V&W om bescherming KPN

Dit artikel delen:

DEN HAAG - De rechter heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat op de vingers getikt. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vindt dat het departement buiten zijn boekje is gegaan met het beschermen van de Koninklijke PTT Nederland (KPN) op het gebied van datatransmissie via de kabel.Het ministerie heeft bedrijven die via de kabel data willen verzenden, op oneigenlijke gronden een vergunning geweigerd. Tot de gedupeerden behoren Dutch Business Cable en Krenbo Automation.

Deze bedrijven wilden op onbekabelde industrieterreinen faciliteiten voor datatransmissie aanleggen. Daarvoor is een omroepmachtiging vereist, op basis waarvan men weer in aanmerking kan komen voor een vervolg-vergunning. Verkeer en Waterstaat weigerde de onderliggende omroepmachtiging. Als reden werd opgegeven dat radio-uitzendingen op bedrijfsterreinen niet winstgevend zijn te exploiteren. De rechter vindt dat het ministerie alle mogelijke inkomsten uit de kabel-exploitatie op deze terreinen had moeten meetellen.
De uitspraak van de rechter opent voor de gedupeerde bedrijven de weg naar schadeclaims. Betrokken aanvragers van een vergunning kunnen zo nog een deel van de geleden schade goedmaken. Nieuwe aanvragen voor een vergunning hebben namelijk geen zin, omdat de wetgeving gaat veranderen. Bij de komende liberalisatie van de kabel komt er ruimte voor een alternatieve aanbieder van datatransmissie via de kabel. Nieuwe telecommunicatie-bedrijven als Enertel, Telfort (NS en British Telecom, zie pagina 7) en Global One (Deutsche Telekom en France Telecom) zijn de voornaamste gegadigden op dit gebied. De eerder genoemde kleinere bedrijven zullen geen kans meer maken, zodat ze alleen via een schadeclaim nog genoegdoening kunnen krijgen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-27T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.