Liberalisatie telecom baart BVD veel zorgen

Dit artikel delen:

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) denkt dat de liberalisering en globalisering van de telecommunicatiemarkt grote gevolgen kan hebben voor het werk van inlichtingendiensten. Het aftappen van telefoongesprekken en andere communicatie tussen staatsgevaarlijke personen wordt er hierdoor zeker niet gemakkelijker op. Ook de snelle ontwikkelingen die zich voordoen op technologisch gebied vragen steeds meer aandacht.

Investeringen zijn nodig om ook in de toekomst te kunnen blijven aftappen. Belangrijk is het de juiste technieken te kiezen. Het op de voet volgen van de actuele ontwikkelingen is daarvoor een eerste vereiste. Alleen dan kunnen tijdig maatregelen worden genomen. Door goed op de hoogte te zijn van de technische mogelijkheden hoopt de BVD ook te kunnen adviseren over de noodzakelijke wet- en regelgeving.
In verband met deze ontwikkelingen wordt de Wet op de Telecommunicatievoorzieningen thans herzien. De nieuwe wet regelt ondermeer dat telecommunicatiediensten en -netwerken, zodra zij op de markt worden gebracht, aftapbaar moeten zijn.
Geautomatiseerde informatievoorziening speelt een belangrijke rol in het werkproces van de BVD. De dienst is bezig een nieuw documentair informatiesysteem in te voeren. Het aantal beveiligde externe verbindingen is verder uitgebreid. Met alle steunpunten in het buitenland is nu veilige datacommunicatie mogelijk. De BVD heeft onlangs extra geld gekregen voor de financiering van de cryptografie en verbetering van de informatietechnologie. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-19T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.