Burgers meer betrekken bij besluitvormingsproces

Dit artikel delen:

DEN HAAG - Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft volgend jaar een verdere invulling aan het streven burgers met behulp van informatie-technologie meer te betrekken bij het democratische besluitvormingsproces.

In 1997 zal een van de speerpunten liggen bij het zekerstellen van de mogelijkheid elektronisch opgeslagen overheidsinformatie te kunnen gebruiken voor democratische verantwoording. Een ander belangrijke taak is het verder uitbouwen van de elektronische zoekstructuren die zoveel mogelijk aansluiten bij de logica van de informatiezoekende burger. Tenslotte wordt volgend jaar geëxperimenteerd met verschillende vormen van elektronische burgerconsultatie. De bedoeling is voldoende inzicht te krijgen in de mogelijkheden en risico's ervan tegen de tijd dat ze breed toepasbaar zijn.

Deelprogramma's

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft drie programma's lopen ter verbetering van de relatie tussen overheid en burger. Een van die programma's heet 'Doorzicht', dat is voortgekomen uit de Beleidsnotitie Informatievoorziening Openbare Sector (Bios-3). Bekeken wordt ondermeer hoe belangrijke overheidsinformatie elektronisch toegankelijk is te maken op een voor burgers begrijpelijke wijze. Daarnaast wordt afgetast hoe elektronische media dienstig kunnen zijn aan een directere betrokkenheid van burgers bij de democratische besluitvorming.
Het tweede deelprogramma is 'Overheidsloket 2000'. Volgend jaar moet de ontwikkeling van gemeenschappelijke voorzieningen voor daadwerkelijk geïntegreerde loketten van de grond komen. Staatssecretaris Jacob Kohnstamm zegt daar in 1997 speciale ondersteuning aan te willen geven. Hij wil daarmee de overgang van experimenten naar volledig operationele systemen bevorderen.
Het derde deelprogramma heet 'Achter de schermen'. Dit betreft gezamenlijke initiatieven om de informatie-infrastructuur binnen de overheid te moderniseren. Een speerpunt hierbij is het Overheidsnetwerk 21 (ON21), een reeks gezamenlijke inkooptrajecten voor telematica-voorzieningen, waarvoor een bestuurs- en beheerstructuur wordt uitgebouwd. Een ander belangrijk onderdeel heeft betrekking op de stroomlijning van basisgegevens. Binnen de overheid vindt een geleidelijk standaardisatieproces plaats op begripsniveau. Het streven is de informatie-inhoud bijvoorbeeld in de sociale zekerheid uniform te definiëren. Verschillende betrokkenen moeten daarvoor bij elkaar worden gebracht. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-20T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.