Uitwisselen berichten moet bij V&W gemeengoed worden

Telematica-voorzieningen voor 'intermodaal transport'

Dit artikel delen:

DEN HAAG - Minister Annemarie Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) wil dat de planning van routes, het navigeren en het elektronisch uitwisselen van gestandaardiseerde berichten snel gemeengoed wordt in het zogeheten intermodaal transport. Daarvan is sprake als voor het transport van goederen gebruik wordt gemaakt van verschillende vervoerswijzen. Te denken valt aan vervoer per rail, over water, de weg en door de lucht.

De minister wil een actieve rol spelen bij het totstandkomen van telematica-voorzieningen ten behoeve van het intermodaal transport. Het vervoer per rail, over water of over de weg en door de lucht moet zo doelmatig mogelijk gaan. Verkeer en Waterstaat wil hiertoe bijdragen middels voorlichting en demonstratieprojecten. Ook de diverse marktpartijen aan de vraag- en aanbodkant zullen bij elkaar worden gebracht.
Bij de telematica-infrastructuur ligt de nadruk op standaardisatie en integratie. Het gaat om de verbetering van de beschikbaarheid en kwaliteit van voorzieningen en diensten (elektronische snelweg). Te denken valt aan edi, smart card, transponders, boordcomputers, radioplaatsbepaling (Loran-C en GNSS) en 'multimodale transportinformatie'.

Internet

Minister Jorritsma wijst er op dat steeds meer nieuwe toepassingen zoals bijvoorbeeld op Internet, tegen vrij lage kosten voor grote groepen interessant worden. Haar ministerie zal dan ook nagaan hoe deze nieuwe toepassingen optimaal door de sector goederenvervoer zijn toe te passen.
In de maritieme sector is het gebruik van edi, route-planners en het navigeren met computers al ver gevorderd. Maar bij het inland-transport is dat nog niet zo. Voor de sector luchtvracht zijn telematica-systemen gericht op ketenmanagement van groot belang. In de komende jaren zal de ketengerichte aanpak centraal staan. Ook samenwerking met de markt wordt belangrijk.
Jorritsma kondigt aan begin volgend jaar een aparte Kadernota uit te brengen over dynamische verkeersbeheersing en reisinformatie. Ze acht het van groot belang dat de weggebruikers permanent op de hoogte worden gehouden over de verkeerssituatie op de Nederlandse snelwegen. De industrie zal in samenspel met Verkeer en Waterstaat apparatuur op de markt brengen waardoor het mogelijk wordt de weggebruiker permanent te informeren. Over invoering van dit systeem zijn met Duitsland en België contacten gelegd. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-20T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.