Zwaailichtensector één

Regionale politiekorpsen hebben weinig kaas gegeten van ict

Dit artikel delen:

Het kabinet heeft besloten tot een versnelde uitvoering van het project C2000. Hiermee wordt een integrale communicatie-infrastructuur gemaakt voor de politie, brandweer en ambulancediensten. Voor deze versnelling komt volgend jaar 61 miljoen euro extra beschikbaar.

De totstandkoming van een digitaal netwerk voor de zwaailichtensector verliep totnogtoe stroef. In de regio Amsterdam-Amstelland is een test gaande. Na de evaluatie daarvan kunnen eventuele aanpassingen in de software worden doorgevoerd.
In de periode 2002 tot 2004 zullen de radio-bediensystemen van C2000 worden geplaatst. Het Rijk dekt de exploitatiekosten voor de fase dat C2000 nog niet operationeel is, Hiervoor heeft het kabinet in totaal 135 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Daarvan heeft 61 miljoen euro betrekking op 2002. Het systeem moet begin 2004 in de lucht gaan.
Voor 1 januari 2004 zullen de meldkamers van de zwaailichtensector per regio op één locatie worden ondergebracht. Het is de bedoeling tegen dezelfde datum in deze meldkamers het GMS (geïntegreerd meldkamer systeem) in te voeren. Het kabinet stelt hiervoor in 2002 en 2003 in totaal 3,2 miljoen euro (zeven miljoen gulden) per jaar extra beschikbaar.
Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) is zich ervan bewust dat de regionale politiekorpsen weinig kaas hebben gegeten van ict. Het ict-personeel van de politie is in zijn ogen niet professioneel genoeg. Om de onkunde te bestrijden wordt een omvangrijk leerprogramma gestart.

Rekenkamer

Verder komt er de mogelijkheid om elektronisch aangifte te doen. De bewindsman kondigt ook proeven aan met elektronisch proces-verbaal. Vanaf 2002 zal hiervoor jaarlijks acht miljoen euro extra worden uitgetrokken.
De Binnenlandse Veiligheidsdienst gaat zich in 2002 verder toeleggen op de ict. De BVD richt zich hierbij onder meer op inbraken in en manipulaties van systemen. De dienst probeert meer kennis op dit gebied te verwerven. Ook investeert de dienst nadrukkelijk in computerapparatuur en technische middelen. Deze capaciteit is nodig om meer gegevens te kunnen vergaren en verwerken.
De Algemene Rekenkamer wil volgend jaar in kaart brengen wat de gevolgen zijn van ict-ontwikkelingen voor de overheid in het algemeen. Tevens wordt onderzocht op welke wijze dit het werk van de Rekenkamer beïnvloedt.
 
Modernisering GBA
Een volledige online Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), zoals voorgesteld door de Commissie Snellen, is pas over een jaar of acht te realiseren. Het kabinet wil daarom op korte termijn een aantal maatregelen nemen om de grootste knelpunten binnen het huidige stelsel weg te nemen. Prioriteit daarbij heeft de ontwikkeling van een Landelijk Raadpleegbare Directory (LRD). Daarin wordt een kleine set van persoonsgegevens van burgers opgenomen. Deze tussenstap is bedoeld om tegemoet te komen aan de wens van bepaalde afnemers. De politie bijvoorbeeld wil direct over de benodigde persoonsgegevens kunnen beschikken.
Ook is het kabinet overtuigd van de noodzaak op korte termijn het datatransport van GBA-gegevens te verbeteren. Momenteel werkt men met een sterk verouderde techniek die niet geschikt is voor internet. In 2002 zal vervanging hiervan plaatsvinden. De architectuur van het toekomstige GBA-stelsel dient daarbij als basis. Toepassing van webtechnologie moet de GBA toegankelijker maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-21T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.