GBA is toe aan modernisering

Dit artikel delen:

Binnenlandse Zaken vindt het tijd om de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) aan te passen aan de huidige stand van de techniek. Daarmee wil men volgend jaar beginnen. Men is ook druk doende met het moderniseren van de zogenoemde identiteitsvaststelling.

Het voornemen bestaat op 2 april 2001 de Nieuwe Generatie Reisdocumenten (NGR) te introduceren. Daarvoor zal het publiek worden geïnformeerd over de nieuwe reisdocumenten. Verder wordt bekeken hoe de identiteitskaart geschikt is te maken voor elektronische dienstverlening op afstand. Volgend jaar zal het basisregister reisdocumenten worden ingevoerd.

Anticiperen

Als het aan het ministerie ligt gaat ook de modernisering van de GBA volgend jaar van start. Komend najaar zal de adviescommissie Modernisering GBA adviseren over de vraag hoe dit moet gebeuren. De GBA zal moeten anticiperen over de voortdurende ICT-ontwikkelingen. Daardoor kan in belangrijke mate blijven worden voldaan aan de wensen van de gebruikers. Rond de identiteitsvaststelling doen zich allerlei technische ontwikkelingen voor. Bekeken moet worden of het zin heeft het biometrisch gegeven dan wel de elektronische handtekening in de gegevensset van de GBA op te nemen.
Het kabinet gaat verder experimenteren met het stemmen op afstand. Volgend jaar wordt hiervoor 8 miljoen gulden extra uitgetrokken. Tijdens de verkiezingen in 2003 volgt een grootschalige proef. De kiezer zal dan op een willekeurige locatie zijn stem kunnen uitbrengen. Hij is niet meer gebonden aan een bepaald stemlokaal. Daarnaast wordt onderzocht of stemmen via een willekeurige PC thuis is te realiseren.
Voorkomen moet worden dat een kiesgerechtigde meerdere keren zijn stem uitbrengt. Bovendien is het nodig een kiezersregister te ontwikkelen, dat vanuit elk stembureau is te raadplegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.