Hrm rijksoverheid naar IBM en Logica CMG

Moeizaam offertetraject is ten einde

Dit artikel delen:

IBM en Logica CMG hebben de aanbesteding gewonnen voor de ict-infrastructuur en procesinrichting van P-Direkt. Dit is het 'shared service center hrm', waarin een groot deel van de personeelsregistratie en salarisadministratie van de rijksoverheid wordt gebundeld. De uitverkiezing volgt na een moeizaam verlopen offertetraject.

Vorig jaar juli besloot het kabinet om de personeelsadministraties van de ministeries en Hoge Colleges van Staat (uitgezonderd Defensie en de Staten-Generaal) per 1 januari 2006 te bundelen in een gemeenschappelijke administratie-eenheid ('shared service center'). P-Direkt maakt deel uit van het actieprogramma 'Andere Overheid' van minister Thom de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, dat tot doel heeft het openbaar bestuur te moderniseren. Het idee achter P-Direkt is dat er efficiëntiewinst te behalen valt door de administratieve en registratieve taken op het vlak van personeelszaken vanuit een punt aan te bieden, en 130.000 ambtenaren via een zelfbedieningsconcept en een moderne infrastructuur zelf hun gegevens te laten onderhouden. Tot 1 januari 2008 krijgen de betrokken departementen de tijd om hun personeelsadministratie en salarisverwerking onder te brengen bij P-Direkt.

Zeven jaar

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft de opdracht voor het inrichten van de ict-infrastructuur en de procesinrichting aan IBM (hoofdaannemer) en Logica CMG (onderaannemer) gegund. Zij nemen gezamenlijk het ontwerp, de bouw, de implementatie en het onderhoud van de infrastructuur voor hun rekening. De duur van de overeenkomst is zeven jaar, met een optie tot verlenging van vijf jaar. Over de contractwaarde zijn geen mededelingen gedaan. Wel stelt BZK dat het handelt om een prestatiecontract
IBM en Logica CMG zorgen voor een centrale salarisverwerkingsoplossing, gebaseerd op de reeds bestaande SAP-salarisadministratiemodule van het minister van Financiën, en een helpdesk. Verder bouwen zij een applicatie voor de bedrijfsvoering van P-Direkt en worden de personeelsdossiers gedigitaliseerd. richten zij een internetportaal in, waar ambtenaren zelf personeelszaken kunnen regelen, zoals het invoeren van declaraties en het aanvragen van verlof. De oplossing maakt het ook mogelijk voor werknemers om online de gevolgen van flexibele arbeidsvoorwaarden door te rekenen. De automatiseerders gebruiken tijdens het bouwproces hardware (kantoorautomatisering en servers) en software (Websphere en DB2) van IBM, SAP-functionaliteit, contentmanagementsoftware van Documentum en netwerkproducten van Avaya.
De combinatie IBM/Logica CMG was de enige partij die uiteindelijk meedong naar de order en won. Het typeert het moeizame offertetraject. Een ander consortium van Accenture/Arinso/Pinkroccade trok zich bijvoorbeeld terug. Het vond dat de voorwaarden, zoals rond de samenwerking met de departementen, te onduidelijk bleven, en schatte daardoor het risico dat het megaproject zal ontsporen, als te groot in. Een andere bron van ergernis onder aanbieders vormde de voorkeur die Binnenlandse Zaken liet uitgaan naar SAP-software, als de oplossing voor de salarisverwerking. In Automatisering Gids zei Peoplesoft-directeur Caspar Joustra zelfs zich misbruikt te voelen in de aanbestedingsprocedure, omdat zijn offertes alleen werden gebruikt om de prijs van SAP scherp te stellen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-10T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.