'Offshoring' valt niet af te remmen

Forrester: ict-personeel hardst getroffen, maar er blijft genoeg werk over

Dit artikel delen:

Regeringen moeten niet proberen 'offshoring' tegen te gaan. Die ontwikkeling valt niet te stoppen. Ze kunnen beter net als de vakbonden constructief meedenken over alternatieven. Dat zegt Forrester Research.

  
Banken en verzekeraars gaan het verst in het verplaatsen van functies naar lagelonenlanden. Bij ABN Amro loopt momenteel een groot onderzoek naar het anders inrichten van activiteiten als automatisering, personeelszaken, huisvesting en inkoop. 'Offshoring' behoort tot de mogelijkheden. De bank beschikt al over een kantoor in India.
Andrew Parker, analist van Forrester, raadt Europese overheden af om barrières op te werpen tegen 'offshoring'. "Dat werkt contraproductief en kan de concurrentiekracht van Europese multinationals schaden. Bovendien vinden slimme ondernemers sluiproutes om delen van het werk toch elders goedkoper te laten uitvoeren, zoals het oprichten van eigen it-vestigingen in India, China of Rusland." Hij vindt dat regeringen voorzichtiger moeten omgaan met hun analyses van het fenomeen. "Het is niet waar dat het werk van grote groepen werknemers verdwijnt. Dat is stemmingmakerij. Wat dat betreft kunnen zij een voorbeeld nemen aan vakbonden: die hebben ook hun twijfels, maar denken constructiever mee en komen bijvoorbeeld met omscholingsvoorstellen voor getroffen werknemers."

Uittocht

In het trendrapport Two-Speed Europe: Why 1 Million Jobs Will Move Offshore voorspelt Forrester dat tussen nu en 2015 in totaal 1,17 miljoen banen in West-Europa verdwijnen (waarvan 758.401 Brits en 36.663 Nederlands). Parker: "De individuele gevolgen zijn vervelend, maar het is niet zo dat het werk in West-Europa massaal verdwijnt."
Het onderzoek, gedaan onder bijna 250 organisaties en 'offshore'-dienstverleners, wijst uit dat ict-personeel het hardst getroffen wordt, op de voet gevolgd door kantoorklerken. De hoge salarissen gecombineerd met de grote groei van 'offshore'-diensten zorgen voor een uittocht van it-banen (in 2015: 150duizend), vooral in Groot-Brittannië. Het gaat om functies als applicatie-ontwikkelaar, database- en netwerkbeheerder en systeemarchitect. Zelfs it-managers kunnen met banenverlies worden geconfronteerd. Ook it-gerelateerd werk als gegevensinvoer zal naar lagelonenlanden verdwijnen. "Maar", stelt Parker, "er blijft nog genoeg it-werk dat dicht tegen klanten aanligt over. Sommige bedrijven kiezen ervoor om bepaalde werkzaamheden te centraliseren. BT bijvoorbeeld regelt zijn netwerkoperaties vanuit Londen. Daarnaast moeten Europese it'ers investeren in opleidingen om te zorgen dat zij wat betreft kennis en expertise voorop blijven lopen."

Tweegevecht

Parker voorziet een tweegevecht tussen de westerse ict-dienstverleners en hun Indiase tegenhangers, zoals Wipro Technologies en Tata Consultancy Services. De westerse systeemintegrators bouwen aan eigen 'offshore'-faciliteiten, terwijl de Indiase firma's in Europa naar overnames zoeken om hun dienstverlening uit te breiden. De analist stelt dat de druk om de tarieven te verlagen blijft. "Grote namen als IBM en EDS zijn al langer dan vandaag in India aanwezig. Klanten willen nu dat zij de besparingen die zij daar behalen doorrekenen en niet voor zichzelf houden. Anders dreigen ze over te stappen naar een Indiase it-leverancier."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.