Veel Baby Bells op overnamepad

Dit artikel delen:

Het aantal regionale telecombedrijven in de Verenigde Staten neemt snel af. Deze week kondigde Bell Atlantic zijn plannen aan om GTE over te nemen voor ongeveer 104 miljard gulden. Bell Atlantic is een zogenaamde Baby Bell, een regionaal telecombedrijf dat in 1984 afgescheiden werd van monopolist AT&T. GTE, dat eerder trachtte branchegenoot MCI over te nemen, biedt lokale en lange afstandstelefonie aan.

Twee andere Baby Bells, SBC en Ameritec, hebben inmiddels goedkeuring gekregen van de Europese Commissie voor hun transactie.
SBC betaalt ongeveer 125 miljard gulden voor Ameritech. De goedkeuring van de Europese instelling was noodzakelijk, omdat Ameritech een groot aandeel heeft op de Europese markt. Via Tele Danmark zijn de Amerikanen actief in Nederland. Ameritech heeft inmiddels een aandeel van 40 procent in de Deense onderneming, die een regionale licentie heeft voor mobiele telefonie in Nederland.

Kritiek

Er is veel kritiek geuit op de overname. Volgens ingewijden is de transactie slecht voor de concurrentie. Van de oorspronkelijke zeven Baby Bells, zijn er nog maar vier over. SBC en Ameritech moeten nu nog wachten op toestemming van de Amerikaanse toezichthouders, het ministerie van Justitie en de aandeelhouders. Voorzitter William Kennard van de Federale Communicatie Commissie kondigde al aan dat het een zware klus voor de ondernemingen zal zijn om aan te tonen dat de overname niet slecht is voor de concurrentieverhoudingen. De commissie moet toetsen of de transactie in strijd is met de Telecommunications Act uit 1996, die keuzevrijheid voor de consument moest stimuleren. Overnames als die van Ameritech door SBC hebben juist het tegenovergestelde resultaat.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-31T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.