V&W wil meer aanbod bij opvolger GSM

Dit artikel delen:

De veiling van vergunningen voor mobiele telefonie die het ministerie van Verkeer en Waterstaat in 1999 organiseert, moet in ieder geval één nieuwe aanbieder opleveren.

Dit blijkt uit het Consultatiedocument Universal Mobile Telecommunications Systems (Umts) van het ministerie. Het departement zet zijn zinnen op een nieuwe aanbieder, omdat het verwacht dat deze uit concurrentie-overwegingen uiterst gemotiveerd is een innovatief dienstenpakket te ontwikkelen. In Nederland bieden thans vier bedrijven mobiele telefonie aan. Dit zijn KPN, Libertel, Telfort en het consortium Federa, dat vorige week de naam veranderde in Dutchtone. Het ministerie verwacht twee landelijke Umts-vergunningen te verstrekken en noemt het denkbaar dat er tevens regionale licenties onder de hamer gaan.
Umts staat bekend als de derde generatie mobiele telecommunicatiesystemen, oftewel de opvolger van GSM. Op dit moment wordt Umts in Europa gestandaardiseerd. Dit nieuwe systeem biedt betere kwaliteit dan GSM, multimediamogelijkheden en toegang tot Internet. Het ministerie bereidt momenteel beleid voor met betrekking tot de vergunningverlening. Als eerste stap is een consultatiedocument opgesteld, waarop marktpartijen kunnen reageren. Volgens een beschikking van de Europese Unie moeten de lidstaten voor 1 januari 2000 de procedure opstellen voor de vergunningverlening en vervolgens Umts voor 2002 introduceren. Het ministerie wil dat Nederland tot de koplopers behoort en rondt de procedure in 1999 af.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-31T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.