Senaat VS tegen Duits bod op Voicestream

Deutsche Telekom is DoCoMo te slim af

Dit artikel delen:

De overname door Deutsche Telekom van het Amerikaanse mobiele telefoonbedrijf Voicestream Wireless stuit in de VS op politieke tegenstand.

Niet alleen voerde de Amerikaanse Senaat vorige week een wetswijziging door die het werken van buitenlandse overheden op de telecommarkt bemoeilijkt, de Federale Communicatie Commissie (FCC) beloofde de geplande overname kritisch te zullen bekijken.
Democratisch senator Ernest Hollings uit South-Carolina kwam met een simpele wetswijziging, waarmee buitenlandse bedrijven niet langer Amerikaanse ondernemingen kunnen overnemen. Neemt de senaat zijn voorstel aan, dan mogen buitenlandse bedrijven waarvan 25 procent of meer in staatshanden is, geen eigenaar zijn van telecombedrijven in de VS. De Duitse overheid heeft 57 procent van de aandelen van Deutsche Telekom.
Een woordvoerder van het Witte Huis noemde het wetsvoorstel van Hollings onnodig. Directeur Ron Sommer van Telekom voorzag vanuit Hannover dat de overname zou worden goedgekeurd. Tegenwerking van Hollings en andere senatoren "bieden we het hoofd wanneer we het tegenkomen."

Wereldomvattend telefoonnet

Het Duitse bedrijf is met Voicestream, de nummer acht van de Amerikaanse mobiele telefoonaanbieders, een overnameprijs overeengekomen van 50,7 miljoen US dollar (1,20 miljard gulden). De belangrijkste aandeelhouders van Voicestream, Hutchison Whampoa en Sonera hebben met de overname ingestemd. Deutsche Telekom is daarmee het Japanse DoCoMo, de belangrijkste concurrent voor de overname, te snel af.
De overname schept de mogelijkheden voor een wereldomvattend gsm-telefoonnet. Na het uiteenvallen van de samenwerking van Deutsche Telekom, Sprint en France Telecom twee jaar geleden beloofde Sommer zijn aandeelhouders op de Amerikaanse kust te zullen landen. Op het Europese vasteland beschikt Deutsche Telekom over 25 miljoen klanten; in de VS liggen de markten van New York en Californië klaar om ontgonnen te worden. Sommer beloofde in De VS een versnelde aanleg van de modernste gsm-technieken. "Straks kunnen mobiele bellers hun toestel gebruiken in Minneapolis, München en Melbourne."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.