Overheid bevordert elektronisch winkelen

Speciale diensten vergen juiste randvoorwaarden

Dit artikel delen:

De Nederlandse overheid gaat een verantwoorde ontwikkeling van 'Trusted Third Parties' (TTP's) stimuleren. Deze speciale diensten voor de beveiliging van gegevens en transacties zijn nodig om 'electronic commerce' goed van de grond te krijgen.

De komende tijd zullen de noodzakelijke randvoorwaarden voor de commerciële exploitatie van TTP's worden geformuleerd. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie van Economische Zaken hebben daartoe het initiatief genomen. Een project is in voorbereiding, zo meldt Verkeer en Waterstaat.
Veiligheid en betrouwbaarheid worden algemeen beschouwd als noodzakelijke voorwaarden voor het grootschalig (zakelijk) gebruik van elektronische snelwegen, waaronder de openbare telecommunicatie-netwerken en Internet. Veel mensen durven momenteel geen betalingen via het Web te doen, omdat ze twijfelen aan de veiligheid ervan. Deze situatie kan worden verbeterd door een dienstverlenende instantie op te richten die op brede schaal vertrouwen geniet.

Intermediair

TTP's moeten als een soort intermediair gaan fungeren tussen de koper en de verkoper bij electronic commerce. Haar taak kan bijvoorbeeld bestaan uit de controle op elektronische transacties. Gecheckt moet worden of bepaalde betalingen ook inderdaad zijn gedaan. Een andere taak is het vaststellen van de authenticiteit van de koper en verkoper. Het publiek moet het gevoel hebben dat zo'n instelling de zaken perfect afhandelt.
Concrete voorbeelden van TTP-diensten zijn het aanmaken, uitgeven en bewaren van cryptografische sleutels. Of het tijdstempelen en archiveren van digitale poststukken dan wel het waarmerken van digitale transacties.
Verwacht wordt dat er op korte termijn een grote maatschappelijke vraag naar TTP-diensten zal ontstaan. Enkele Nederlandse bedrijven en instellingen zijn al bezig met de ontwikkeling ervan. De overheid wil de oprichting van deze diensten stimuleren. TTP's zijn belangrijk voor het vrije handelsverkeer op de elektronische snelweg. De beide ministeries willen een oogje in het zeil houden, mede gelet op de maatschappelijke gevolgen die het grootschalig gebruik van TTP's met zich kan meebrengen. Ook in andere landen wordt hiervoor een beleid ontwikkeld dan wel gewerkt aan wetgeving voor de exploitatie van TTP's.

Samenspraak

De overheid laat zich bij dit alles graag adviseren door belanghebbenden. Een goede samenspraak met betrokken marktpartijen wordt van belang geacht. Daarom is bij het eerdergenoemde project voor de formulering van de randvoorwaarden voor de commerciële exploitatie van TTP's een Consultatiegroep Aanbieders en Gebruikers voorzien. Een belangrijk deel van het project zal bestaan uit de begeleiding en evaluatie van proefprojecten rond de ontwikkeling en exploitatie van TTP's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-18T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.