Telfort heroverweegt diensten voor mkb

Liberalisering van de markt doorkruist

Dit artikel delen:

Telfort, sinds dinsdag concurrent van PTT Telecom, heroverweegt de introductie van diensten gericht op het midden- en kleinbedrijf en de consumentenmarkt. Dit als gevolg van de beslissing vorige week van minister Jorritsma over de tarieven voor het gebruik van het PTT-net (interconnectie).

Als gevolg daarvan krijgt deze groep gebruikers "minder keuze", aldus Telfort. "Dit staat haaks op het doel van de liberalisering van de markt". Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft beslist het tarief voor carrier selectie (uitgaand verkeer) voorlopig te handhaven op 7,1 cent per minuut. Daarmee bepalen bellers door wie zij hun lange-afstandsgesprekken laten afhandelen. Het tarief voor inkomend telefoonverkeer moet PTT wel met 10 procent verlagen tot 3,6 cent per minuut.
Telfort is "teleurgesteld dat het tarief voor gespreksbeëindiging slechts met 10 procent is verlaagd en het tarief voor carrier selectie in het geheel niet". Internationaal bezien blijven deze tarieven, en met name het laatste "zeer hoog", aldus Telfort. Voor nieuwkomers op de telecommarkt is het tarief voor uitgaand verkeer van groot belang, omdat zij nog een aantal jaren nodig hebben om hun eigen netwerk voldoende fijnmazig te maken.

Overgangstarief

Enertel vindt de tariefsverlaging "een goede eerste stap". Het bedrijf had een daling met hetzelfde percentage verwacht voor het uitgaande verkeer. "In tegenstelling tot Telfort vinden wij het goed dat er verschil bestaat: dat stimuleert de aanleg van lokale infrastructuren", aldus directeur Ketelaars van Enertel.
Het besluit van minister Jorritsma betreft overigens een overgangstarief. "Voor het vaststellen van de definitieve tarieven is meer tijd nodig", aldus het ministerie. Als Telfort en Enertel teveel betalen zal PTT Telecom dat na vaststelling van de definitieve tarieven moeten verrekenen. Het financiële risico legt de minister dus niet bij de nieuwkomers, maar bij PTT Telecom.
Jorritsma heeft geoordeeld dat het terminating tarief van 4 cent/minuut dat KPN de concurrenten had aangeboden "onredelijk" is. Telecom heeft daarin ten onrechte bepaalde overheadkosten meegerekend. De minister vindt een rendement van 12,5 procent voldoende. PTT Telecom bestrijdt dat de minister bevoegd is ook de originating tarieven vast te stelen. De minister geeft daarom voorlopig als haar mening dat het aanbod van 7,1 cent (districtsniveau) respectievelijk 8,3 cent (internationaal) "niet onredelijk" is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-04T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.