Ict politie mist baas

Commissie Leemhuis: informatiehuishouding verdient landelijke aansturing

Dit artikel delen:

Het duurt nog zeker drie jaar voordat er een uniforme informatiehuishouding bij de politie is gerealiseerd. Dat stelt de Stuurgroep Evaluatie Politieorganisatie in het rapport 'Lokaal verankerd, nationaal versterkt'.

In het onderzoek van de stuurgroep - ook wel commisie-Leemhuis genoemd - naar het functioneren van de politie staat het 'ict-dossier' symbool voor de eilandvorming. Al jarenlang werkt de politie aan de stroomlijning van de ict, maar een eenduidige en werkende ict-structuur is nog ver te zoeken, constateert de stuurgroep. Nog steeds werken bijvoorbeeld de vijfentwintig regiokorpsen met verschillende bedrijfsprocessystemen: een sta-in-de-weg voor de onderlinge gegevensuitwisseling. 'Het centrale niveau heeft op dit punt verzuimd in te grijpen en de invoering van één systeem af te dwingen', luidt de constatering. De stuurgroep verwijt minister Remkes van Binnelandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) dat hij de regie niet op zich nam toen de korpsen daarom vroegen.
Weliswaar is er inmiddels een centraal opgezette ict-organisatie en lopen er talloze standaardisatietrajecten, toch mist de stuurgroep een duidelijke sturing. De twee coöperaties - Concern Informatiemanagement Politie (CIP) voor het in kaart brengen van de ict-behoeften en ICT-Service Coöperatie Politie, Justitie en Veiligheid (ISC) voor de uitvoering - hebben hun draai als respectievelijk vrager en aanbieder nog niet gevonden. In een aantal gevallen is er zelfs sprake van ongewenste, onderlinge concurrentie. De stuurgroep hoopt dat de omzetting van de coöperaties CIP en ISC in een publiekrechtelijke rechtspersoon de aansturing zal verbeteren. In deze nieuwe rechtsvorm krijgt de minister van BZK 'doorzettingsmacht' en kunnen korpsen verplicht worden tot participatie in ict-projecten. Sowieso is 'commisie-Leemhuis' voorstander van het op landelijk niveau regelen en aansturen van de informatiehuishouding. Wat kan helpen is om van de politie een 'concern' te maken met een apart bestuur, vergelijkbaar met een raad van commissarissen in het bedrijfsleven. Dit bestuur stelt dan in samenspraak met de ministers van BZK en Justitie de prioriteiten - zoals ict - in het politiebeleid vast.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-08T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.