Eema verontrust door Britse plannen

Dit artikel delen:

Eema, het Europese forum voor geavanceerde zakelijke communicatie, heeft bezwaar gemaakt tegen de encryptie-voorstellen van de Britse overheid. Het Britse ministerie van handel en industrie wil net als de Verenigde Staten 'key escrow' gebruiken voor versleutelde digitale communicatie via netwerken. Volgens Eema zal invoering hiervan de ontwikkeling van elektronische handel ernstige schade toebrengen.

Key escrow' is een systeem voor het versleutelen van informatie bij datacommunicatie. Hierbij wordt een kopie van de sleutel van het 'geheimschrift' gedeponeerd bij een zogenaamde 'Trusted Third Party'. Overheden - in casu opsporingsambtenaren - kunnen dan bij deze 'derde partijen' onder bepaalde voorwaarden toegang krijgen tot de versleutelde informatie. Als de voorstellen van het Britse ministerie van handel doorgang vinden, kan de overheid in principe toegang krijgen tot elk versleuteld bericht. Dit tast in de ogen van Eema het recht op privacy aan en zet een rem op de groei van elektronische handelsdiensten. Eema vindt dat er een Europese wetgeving rond versleuteling moet komen die het gebruik van 'e-commerce' juist bevordert.
Eema maakte haar bezwaren bekend tijdens de vorige week gehouden jaarlijkse conferentie. Daarnaast presenteerde de organisatie in Maastricht de uitkomsten van een onderzoek naar de voortgang van elektronische handel. Het onderzoek toont ondermeer aan dat wat betreft beveiliging de firewall (34 procent) de populairste methode is om transacties te beveiligen. Encryptie wordt slechts door 16 procent van de ondervraagden gebruikt. Eema merkt hierbij op dat 70 procent van de onderzoekspopulatie twijfels uitte over de betrouwbaarheid van de beveiligingshulpmiddelen bij Internet-transacties. Deze twijfel staat vooralsnog een sterke groei van 'e-commerce' via het Net in de weg. Dat blijkt ook uit het feit dat 58 procent van de respondenten verwacht dat de komende twaalf maanden minder dan 10 procent van het handelsverkeer in hun onderneming via Internet zal plaatsvinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.