EPN met 17 projecten op Utrechtse snelweg

Glasvezel infrastructuur in de ijskast

Dit artikel delen:

UTRECHT - Niet minder dan zeventien projecten moeten de regio Utrecht warm maken voor de elektronische snelweg. De grootschalige opzet vanuit een glasvezel infrastructuur is van later orde, nu telefoon- en tv-kabelnetten nog voldoen voor nieuwe diensten.

Eén van de 17 nieuwe projecten van het Electronic-Highway Platform Nederland (EPN) is de 'tweeverdienersshop'. Albert Heijn onderzoekt de mogelijkheden om bij bedrijven een elektronische besteldienst 'te plaatsen'. Het personeel bestelt dan via deze dienst de boodschappen; deze worden tegen de avond bij het bedrijf afgeleverd. Kopers kunnen dan hun boodschappen direct mee naar huis nemen.
De dragers van EPN, Cap Volmac, Siemens, PTT Telecom, Casema, de provincie en de gemeente Utrecht en sinds kort Sun Microsystems, zijn nu pragmatisch. Hun plan voor 20.000 glasvezel aansluitingen bij woningen bedrijven en studenten is van tafel, inclusief de investering van 300 miljoen gulden. De toekomst leek even op hol te slaan met EPN, op basis van ondermeer de snelwegtheorieën van Cap Volmacs Paul Ostendorf.

Iedereen welkom

De wijzer is naar de andere kant doorgeslagen. Elk enigszins innovatief project met een nieuwe elektronische dienst is welkom, en hoeft niet meer dan 500.000 gulden te kosten. "De mate van samenhang tussen de voorgestelde projecten bestuderen we later nog eens grondig. Laat elk idee eerst maar worden uitgewerkt voordat het weer wordt onderworpen aan concepten", zegt Rob van de Heuvel (Cap Volmac), projectmanager van EPN.
Van de Heuvel onderhoudt ook contacten met andere programma's in de regio als Osiris (Internet) en Media Plaza (voortzetting Isdn-Integratiecentrum) en met leiders van gelijksoortige projecten in Twente, Eindhoven, het Westland en in Eindhoven. Ieder gaat elektronisch zijn eigen weg en houdt anderen op de hoogte.
Een bonte stoet van projecten passeert de revue, waarvan de meeste nog in voorbereiding zijn. Uzorg, een IT-club van medici en hun organisaties, begint met het bouwen van een systeem waarbij artsen afspraken voor patiënten in agenda's van specialisten kunnen 'boeken'. In het project 'Transmurale Farmaceutische Zorg' zullen apotheken en ziekenhuizen hun medicijnverstrekking op elkaar afstemmen. "Vooral in de medische wereld is de potentie groot om door middel van meer integratie via elektronische middelen de efficiency te vergroten", zegt Van de Heuvel.
Uiteraard zijn telewerken (PTT Telecom), teleleren (Hogeschool van Utrecht), tickets bestellen, online-verbindingen tussen de verschillende bibliotheken en online-verbindingen tussen ouderenzorg-instellingen als projecten van de partij. Voorts willen de Kamer van Koophandel en de Gemeente Utrecht hun bezoekers beter van dienst zijn door het gebruik van elektronische loketten.
Verkeer en Waterstaat en de provincie Utrecht brengen 'Traffic control' en 'Wegwerkzaamheden' in, projecten om de informatie van wegen beschikbaar te stellen onder een grafische interface.

Videoconferencing

Nieuw zijn de ideeën voor 'telejournalistiek' van Cap Volmac en het project 'Commerciële Kapper' van Innovatiecentrum Utrecht. In het eerstgenoemde project wil Cap Volmac de mogelijkheden van Proshare videoconferencing benutten om virtuele persconferenties en interviews tot stand te brengen, inclusief data-uitwisseling. Kappers zetten in op meer audiovisueel amusement in hun salon teneinde klanten te vermaken terwijl ze wachten.
Twee projecten zijn vrij groot van opzet. In Voorburg werken Siemens en Casema aan een interactief tv-netwerk voor 10.000 bewoners met teleshoppen als belangrijkste oogmerk. De Universiteit Utrecht is begonnen met 'Aansluiting studentenhuisvesting'. Studenten die in het complex Warande in Utrecht wonen, krijgen via Surfnet een aansluiting op Internet. Met de bestaande bekabeling voor telefonie bouwen het Academisch Computercentrum Utrecht (Accu) en PTT Telecom een Ethernet. Intern komt daardoor 10 Mb/s beschikbaar, maar voor de verbinding naar de universiteit ligt er een lijn van slechts 2 Mb/s, dus aanzienlijk 'smaller'. Elders zal Casema een soortgelijk project beginnen over de tv-kabel, vergelijkbaar met het net dat in Nijmegen en Wageningen is opgezet.
Op deze wijze krijgt de 'electronic highway' stap voor stap gestalte, zo hoopt het EPN. Opvallende afwezige in de plannen is amusement. "Dat laten we aan de markt over, want dat komt er toch wel", vindt van de Heuvel. PO

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-28T00:00:00.000Z Peter Olsthorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.