Teveel voorschriften beperken telecommarkt

BTG vindt overheid bemoeiziek

Dit artikel delen:

EDE - De rijksoverheid moet zich minder met de telecommunicatie-markt bemoeien. De toegang tot deze markt is nog aan teveel voorschriften gebonden. De vergunningen en registraties gaan gepaard met een woud aan regeltjes.

Deze kritiek uitte prof. mr Hendrik Jan de Ru, hoogleraar Telecommunicatie-recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, tijdens een symposium ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG). Hij vreest dat de marktwerking hierdoor wordt bemoeilijkt.
Ook BTG-voorzitter R.L. Matthijssen waarschuwde tegen een overdadige regelgeving. Zelfs vanuit Brussel doemt opnieuw gevaar op. In de Europese Commissie is er een sterke stroming die aanstuurt op een keurslijf van regeltjes. De BTG is bang dat een te sterke regulering averechts gaat werken. Algemeen is aanvaard dat iedereen tegen redelijke tarieven toegang moet hebben tot een basisset telecommunicatie-voorzieningen.

Verder van huis

Volgens Matthijssen komt bij een teveel aan regels deze doelstelling eerder verder dan dichter bij huis. "Wij hopen dat de Nederlandse overheid die regeltjes zo invult dat we eerst kunnen kijken of de doelstelling wordt gehaald zonder extra regelgeving. Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn dan is er nog voldoende ruimte om in te grijpen.
Prof. de Ru had ook kritiek op het zelfstandig bestuursorgaan dat straks wordt belast met het toezicht op de telecommunicatie-markt. Hij betwijfelde of dit orgaan wel voldoende los van de overheid komt te staan, zoals de bedoeling is. De Ru zette ook vraagtekens bij de verhouding die deze nieuwe instantie krijgt met de rechter.
Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) gaf toe dat de toekomst van het telecommunicatie-gebeuren er allerminst helder uitziet. De liberalisatie mag dan binnenkort een feit zijn, via samenwerkingsverbanden en fusies wordt weer een stuk concurrentie uitgeschakeld. Volgens Jorritsma hoeft dit geen probleem te zijn, als het maar niet ten koste gaat van de keuzemogelijkheden voor burger en bedrijfsleven. Het wordt wel echt een probleem als op die manier de toegang wordt gemonopoliseerd. Maar de minister denkt dat het uiteindelijk wel goed komt met de marktwerking op telecom-gebied.Corr.
 
Wel of niet bij PTT Telecom blijven

Gebruiker van:Blijft bij PTT
(in procenten)
Wil andere aanbieder
(in procenten)
Internationale telefonie6238
Mobiele telefonie6436
Huurlijnen6733
Pabx-onderhoud7426

 
Een derde van de grote Nederlandse bedrijven die gebruik maken van huurlijnen kijkt uit naar andere aanbieders van deze faciliteit. In het algemeen is het bedrijfsleven niet laaiend positief over de diensten van PTT Telecom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-14T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.