Van Boxtel wil extra stimulering van ICT

Dit artikel delen:

De overheid gaat zich nadrukkelijker opstellen als 'launching customer' bij nieuwe ICT-initiatieven. Het Nederlandse onderzoek en de ontwikkeling van ICT moet zo een extra impuls krijgen. Dit blijkt uit de nota Contract met de toekomst, die minister Van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De openbare sector investeert rond de vier miljard gulden per jaar in ICT. Daarmee kan ze de Nederlandse markt stimuleren en innovatie uitlokken. De overheid denkt aan extra impulsen op een aantal belangrijke terreinen. Hiervoor zal jaarlijks 10 tot 15 miljoen gulden extra worden uitgetrokken. Een gebied dat de overheid zou kunnen stimuleren, is de archivering van e-mailberichten. Ook beveiligingstechnieken komen in aanmerking. Van Boxtel denkt verder aan ICT-systemen die complexe besluitvorming- en adviesprocessen ondersteunen.
Het kabinet zal dit jaar een ICT-implementatie organisatie realiseren. Hoofdtaak is de implementatie van ICT-programma's bij de overheidsorganisaties, Een andere taak is certificering van organisatie-adviesbureaus en betrokken ICT-bedrijven. Binnen deze implementatie-organisatie komt een expertisebureau voor innovatieve besluitvorming. Dit bureau gaat overheden adviseren bij de opzet van interactieve besluitvorming, waarbij de burger dankzij ICT beter betrokken wordt.
Een voorbeeld dat navolging verdient, is de aanpak van Almere. In deze stad konden burgers via http://www.almere.nl invloed uitoefenen op de herinrichting van een stadsdeel. De gemeenste maakte gebruik van een zogenoemde consensusmeter, waarbij de gebruiker paarsgewijs keuzen kon maken. Daaruit kwam dan een voorkeursordening ten aanzien van twintig mogelijke ingrepen in het stadsdeel.

Gedragsregels

Verder zal het kabinet dit jaar gedragsregels vaststellen om de betrouwbaarheid van persoonsinformatie te garanderen. Vooral beveiliging is daarbij belangrijk. In 2002 zouden alle Nederlandse gemeenten een eigen website moeten hebben. Vorig jaar had slechts 30 procent van de 537 gemeenten in Nederland een site. Van Boxtel vindt dat te weinig. Daarom zal dit jaar ook een gemeentelijk dienstencatalogus worden aanbesteed.
Bij alle overheidsorganisaties zullen forse investeringen moeten worden gedaan om de dienstverlening van de overheid grootschalig te digitaliseren. Volgend jaar start een aantal proeven voor een geïntegreerde elektronische overheidsdienstverlening. Doel is in enkele proefgebieden te komen tot een volledig aanbod van elektronische overheidsdiensten.
De realisatie van de Elektronische Overheid in Nederland hangt vooral op de financiering. Probleem is dat er vaak grote verschillen bestaan tussen de plaatsen waar de investeringen moeten worden gedaan en die waar ze moeten worden terugverdiend. Veelal zullen de kosten en baten zelfs in verschillende organisaties neerslaan. Daarom wordt gedacht aan een aparte financieringsfaciliteit. In 2001 bekijken deskundigen hoe dit het beste kan worden geregeld.  CORR.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-26T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.