Rode kwartaalcijfers maken nieuwbouw hoofdkantoor Cisco onduidelijk

"We kijken niet te ver vooruit0

Dit artikel delen:

De slechte resultaten van de Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur nopen Cisco tot voorzichtigheid. Het bedrijf kan niet zeggen of er ooit vijfduizend personeelsleden bij het Europese hoofdkantoor zullen komen te werken, zoals oorspronkelijk het plan was. De huidige toren wordt volgens plan in april 2002 opgeleverd.

Pas bij de oplevering van de eerste toren op de Amsterdam Campus in april 2002, waar 1800 medewerkers een plaats krijgen, neemt het bedrijf een besluit over de verdere invulling van het hoofdkantoor. "Je kunt over het wel of niet doorgaan van de oorspronkelijke bouwplannen heel lang speculeren", is het oordeel van Paul Straathof directeur marketing Cisco Nederland. "Maar zelfs intern doen we dat niet. We kijken gewoon niet te ver vooruit. De langdurige erfpachtovereenkomst die we gesloten hebben met de gemeente Amsterdam geeft ons alle ruimte om uit te groeien tot vijfduizend medewerkers, als we dat willen."

Ontslagen

Ook de Amsterdamse vestiging ontkomt niet aan de in maart aangekondigde reorganisatie, waarbij 8500 medewerkers moeten afvloeien. "In Amsterdam zijn enkele tientallen tijdelijke contracten niet verlengd", aldus Straathof. "Formeel is hier dus geen sprake van ontslagen. Op dit moment werken er ruim duizend mensen in Amsterdam. Het grootste deel van hen, 850 personeelsleden, richt zich op de productie van netwerkapparatuur en de logistieke zaken die bij de verkoop en onderhoud van deze producten komen kijken."
"Cisco's zaken in Europa gaan helemaal niet slecht", aldus Straathof. "Wij draaien gewoon volgens plan. Ons aandeel in de totale omzet van Cisco is uitgelopen tot 30 procent. In betere tijden is de bijdrage van Europa aan de inkomsten nooit groter geweest dan een kwart ervan. De enige overeenkomst die ik zie met de Amerikaanse situatie is dat het bedrijfsleven ook meer producten afneemt dan de service providers. Al zijn de Amerikaanse aanbieders er een stuk slechter aan toe, dan de Europese bedrijven uit deze sector."
Ondanks het mogelijk faillissement van dergelijke spelers is Straathof niet bang dat omgevallen bedrijven tot een dump leiden van netwerkproducten met alle gevolgen van dien voor de omzet van Cisco. "Ook al is het concern danig verrast door de enorme vaart waarin de verslechtering heeft plaatsgevonden. Vorig jaar was er een groot tekort aan onderdelen, waaronder chips. Omdat we toen de vraag niet aankonden, zijn er op de top veel onderdelen besteld. Ik zou dat niet direct aan hebzucht toe willen schrijven, maar je gaat zeker hard onderuit als je zoveel op voorraad hebt en de omzet met 30 procent terugvalt."
 
 
Volle magazijnen
De Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur Cisco draaide in zijn derde financiële kwartaal voor het eerst in zijn 11-jarige beursnotering verlies. Belangrijke reden voor het slechte resultaat is de afschrijving van tot de nok toe gevulde magazijnen met onverkochte producten en onderdelen waar nog aan gewerkt werd. Cisco boekt deze producten voor een bedrag van 2,2 miljard dollar af. De meeste hardware wordt vernietigd, omdat het alleen voor Cisco-producten bedoeld was. Daarnaast trof het bedrijf een voorziening voor de in maart aangekondigde reorganisatie, die in totaal 8500 medewerkers hun baan kostte.
"Zonder deze voorzieningen was het bedrijf niet in de rode cijfers beland", zegt Paul Straathof, marketing directeur Cisco Nederland. "De omzet in het derde financiële kwartaal daalde licht naar 4,7 miljar dollar ten op zichte van de 4,9 miljard dollar die het bedrijf in dezelfde periode vorig jaar omsloeg." Cisco schrijft het verslechterde resultaat toe aan de malaise in de Amerikaanse technologiesector die met name de service providers hard getroffen heeft. Gratis internetaanbieders staken hun activiteiten en ook vinden er steeds meer fusies in dit marktsegment plaats."
Het verlies komt uit op 2,69 miljard dollar ofwel 0,37 dollarcent per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 641 miljoen dollar en een winst van 8 dollarcent per aandeel. Tellen de eenmalige voorzieningen niet mee dan verdiende het bedrijf 3 dollarcent per aandeel. Dat is een dollarcent meer dan beursanalisten van tevoren hadden verwacht.

 
'Geen alarmerende berichten'
Wethouder bij de gemeente Amsterdam, Pauline Krikke, maakt zicht niet ongerust. "Ik heb geen alarmerende berichten van de directie van Cisco gekregen. De eerste fase van de nieuwbouw van het kantoorpand in Amsterdam Zuidoost verloopt volgens plan. Na de oplevering in april 2002 neemt Cisco een beslissing over de tweede fase. Ik kan mij voorstellen dat ze fasering aanbrengen in hun plannen, gezien de internationale dynamiek in de sector. Ik geloof niet dat de werkgelegenheid van de Amsterdammers in gevaar komt, en evenmin dat de deze nieuwe pijler van onze economie instort. De ontwikkeling van deze branche gaat gestaag verder."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-18T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.