Regionale arbeidsbureaus helpen werkelozen aan baan in IT

Dit artikel delen:

    De arbeidsbureaus in Limburg en Oost-Brabant beginnen alle een speciaal team om werkzoekenden aan een baan in IT te helpen. De proef van het regionale arbeidsbureau voor Zuidoost-Brabant in Eindhoven is zeer succesvol.

Een speciale unit van het regionale arbeidsbureau zoekt sinds begin dit jaar vacatures die passen bij ingeschreven werkelozen. Voorlichtster Karin Braks: "We zoeken een bedrijf voor degenen die bij ons in de bakken zitten." Deze eerste inventarisatie vindt iedere ochtend plaats. Zo hielp de unit totnogtoe 32 werkzoekenden direct aan een IT-baan.
De dienstverlening, deels door de Europese Commissie gesubsidieerd, is voor bedrijven niet gratis. Een gekwalificeerde werkzoekende bij een bedrijf plaatsen kost de onderneming zesduizend gulden. Coördinator Ronald Nijs: "Dat is voor de branche heel goedkoop. We hoeven geen winst te maken, maar willen wel zo veel mogelijk werkelozen helpen."
Voor hetzelfde bedrag selecteert de unit voor een bedrijf geschikte kandidaten die na enige omscholing een IT-vacature kunnen vervullen. Deelnemers zijn na afloop van de scholing verzekerd van een baan als helpdeskmedewerker, programmeur of netwerkbeheerder. De meeste vraag is volgens het arbeidsbureau naar MBO plus en HBO niveau. Andere werkzoekenden die interesse tonen in IT krijgen eerste een oriëntatie, om te zien of ze voor opleiding in aanmerking komen.
Goedkoper is voor het bedrijf de selectie door de unit van kandidaten voor stages. Dat kost slechts 4500 gulden. Nijs: "Grote bedrijven lachen om onze prijzen, maar kleinere schrikken er toch nog wel voor terug."
De zestien regionale arbeidsbureaus splitsen deze zomer in zes publieke en een zestal commerciële delen. De IT-unit in Eindhoven is een voorproefje van de commerciële activiteiten van het arbeidsbureau. "Na de privatisering ontstaan veel meer van deze units", voorspelt Braks. De privatisering zal de prijs van bemiddeling echter omhoogdrijven.  GH

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Gijs Hillenius