Europa stimuleert electronisch handelen

Dit artikel delen:

De Europese Commissie gaat de 'electronic commerce' krachtig bevorderen. Een voorstel daartoe is onlangs aangenomen. Zonder tot een concrete invulling van plannen te komen, wilde de Commissie eerst een algemeen kader vaststellen voor maatregelen op dit gebied. Dit om te voorkomen dat elke lidstaat maar wat aan gaat rommelen.

In het Europees initiatief worden vier belangrijke gebieden onderscheiden ter stimulering van het elektronisch zakendoen. Zowel het geven van orders langs elektronische weg als het on-line afleveren van diensten vallen daaronder.

Struikelblok

Als eerste wil de Commissie overal goedkope toegang bieden tot de infrastructuur via veilige en gemakkelijk toepasbare technologieën en diensten alsmede betrouwbare, hoge capaciteitsnetwerken. Hoge telecommunicatie-tarieven zijn lange tijd een struikelblok geweest voor de ontplooiing van 'elektronic commerce' in Europa. Maar de liberalisatie heeft al tot prijsverlagingen geleid. Het elektronisch zakendoen breekt het eerst door in de meest concurrerende markten.
De recente afspraken in de wereldhandelsorganisatie WTO zullen tot een verdere afbraak van tarieven leiden. Daarnaast moet er voldoende bandbreedte beschikbaar komen. Een andere uitdaging is er voor te zorgen dat de betalingssystemen volgens internationale standaarden worden gebouwd.

Traditioneel

Daarnaast moet er binnen de Europese Unie samenhangende regelgeving komen, gebaseerd op de beginselen van de gemeenschappelijke markt. Bestaande regels zijn gemaakt voor traditionele vormen van zakendoen. Binnenkort moeten ze ook geschikt worden gemaakt voor 'electronic commerce'.
Elektronisch zakendoen kan alleen doorbreken als afnemers en consumenten hierin vertrouwen stellen. Dit vereist de inzet van allerlei middelen om de veiligheid te bevorderen, zoals digitale handtekeningen, digitale certificaten en veilige betaalsystemen. Bovendien is een voorspelbaar juridisch en institutioneel raamwerk nodig om deze technologieën te ondersteunen. Het mag niet voorkomen dat in de ene Europese lidstaat geheel andere regels gelden als in de andere lidstaat. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-09T00:00:00.000Z Correspondent