Amerikaanse hectiek in Europese telecom

Dit artikel delen:

De consolidatie van de wereldwijde telecommarkt is in volle gang en lijkt niet meer te stuiten. Miljarden-fusies en overnames beheersen het nieuws. Op de Amerikaanse telecommarkt startte dit proces al enkele jaren geleden. Nu is Europa aan de beurt.

In de Verenigde Staten ontstonden de laatste jaren veel nieuwe allianties; MCI-Worldcom, SBC-Ameritech, Bell Atlantic-GTE en AT&T-TCI. De Europese telecommarkt lijkt dit voorbeeld minder dan twee jaar na de liberalisatie te volgen. In eerste instantie verschenen tientallen nieuwkomers op de markt. Nu zijn fusies en overnames onvermijdelijk. De enorme investeringen die noodzakelijk zijn om mee te kunnen spelen in de internationale concurrentiestrijd, zijn slechts voor grote telecombedrijven op te brengen. Bovendien hebben de oud-monopolisten door de concurrentie veel terrein verloren op de lokale markt. Allianties versterken de posities van deze aangeslagen telecom-aanbieders.

Rumoer

Afgelopen week ontstond er een opmerkelijk rumoer op de telecommarkt. De meest in het oog springende fusie is die tussen Telecom Italia en Deutsche Telekom. Het samengaan van de twee grootmachten creëert een nieuw mega-bedrijf met een waarde van ongeveer 400 miljard gulden en meer dan driehonderdduizend werknemers. Nog niet zo gek lang geleden waren beide bedrijven monopolistische staatsbedrijven.
Inmiddels steken geruchten de kop op over nieuwe overnames. Zo zou France Telecom interesse hebben in het Engelse bedrijf Cable & Wireless. En de honger van Deutsche Telekom is ook nog niet gestild. De Duitsers hebben hun aandacht nu verlegd naar One 2 One, een Engelse aanbieder van mobiele telecommunicatie.
Het einde der fusies en overnames is nog lang niet in zicht. In Amerika bracht AT&T een bod van meer dan 120 miljard gulden uit op kabelbedrijf Media One. AT&T wil de kabel gebruiken om telefoondiensten aan te bieden. Verder neemt het Amerikaanse bedrijf met partner British Telecom een belang van 30 procent in Japan Telecom.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-30T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.