Novell marktleider maar Microsoft rukt op

Black Box onderzocht netwerksituatie in Engeland

Dit artikel delen:

De technologieën frame relay en asynchronous transfer mode (atm) zijn nauwelijks verder doorgedrongen op de markt dan twee jaar geleden. Verder is 100 Mbps-Ethernet bezig om switched ethernet te verdringen als oplossing voor het bandbreedte-probleem. Dat zijn enkele conclusies van het netwerkonderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Black Box England.

Meer dan 1500 respondenten uit allerlei bedrijfstakken en met uiteenlopende functies - ondermeer netwerkbeheerders en IT-directeuren - beantwoordden de enquête over de huidige situatie van het netwerk en hun plannen op de korte termijn. Hieruit bleek dat switched ethernet op dit moment bij meer bedrijven geïnstalleerd is dan 100 Mbps ethernet. Het aantal organisaties dat 100 Mbps ethernet als oplossing kiest, neemt echter veel sneller toe. De technologie 100 VG Anylan werd door de ondervraagden zo weinig genoemd dat ze verder buiten beschouwing is gelaten.
Frame relay is nog steeds nauwelijks ingeburgerd - in september 1996 geïnstalleerd bij 9 procent van de respondenten - en slechts 3 procent van de geënquêteerden is van plan de technologie voor september van dit jaar in huis te halen. Nog minder goed gaat het met atm dat in september 1996 bij 4 procent van de bedrijven aanwezig was. De vooruitzichten van atm zijn echter beter dan die van frame relay; 9 procent verwacht de technologie in september van dit jaar geïnstalleerd te hebben. De onderzoekers waarschuwen echter dat in 1995 eveneens 9 procent aangaf atm te overwegen, maar tot werkelijke installatie heeft dat niet of nauwelijks geleid.

Isdn

Meer dan de helft van de bedrijven (54 procent) heeft Isdn inmiddels geïnstalleerd of is daar net mee bezig. In januari 1996 was dat nog 49 procent. Een verdere 18 procent is van plan om de technologie voor september 1997 aan te schaffen. Meer dan een derde van de bedrijven die Isdn niet gebruiken, geeft aan dat de hoge kosten een grote belemmering vormen. Het zijn vooral grote organisaties die over de technologie beschikken (70 procent tegenover 35 procent van kleine bedrijven). Ze wordt voornamelijk gebruikt voor het overbrengen van bestanden en toegang tot het Internet.
Het gebruik van Unix als netwerkbesturingssysteem loopt heel langzaam terug net als Appletalk. Lan Manager en Systems Network Architecture (SNA) raken sneller uit de gratie. Tussen januari en oktober van het vorig jaar nam het gebruik van beide systemen met 4 procent af.
Novell heeft met Netware versies 3 en 4 nog steeds het grootste marktaandeel, maar Windows NT Server rukt genadeloos op. Op de vraag welk netwerkbesturingssysteem het bedrijf in het laatste kwartaal van dit jaar dacht te gebruiken, antwoordde 26 procent Novell Netware 3.x (in oktober 1996 nog gebruikt door 60 procent), 41 procent Netware 4.x (37 procent in oktober) en 60 procent noemde Microsoft Windows NT Server (in oktober 37 procent).
Van de bedrijven die op dit moment noch Windows NT Server, noch Netware 4.x gebruiken, zegt 15 procent Netware 4.x te zullen installeren voor het eind van dit jaar en 23 procent geeft de voorkeur aan Windows NT Server.

Internet

In september 1996 had 67 procent van de bedrijven toegang tot Internet. In januari 1996 was dat nog 56 procent en in september nog 7 procent minder. Een verdere 24 procent van de respondenten overweegt het bedrijf toegang te geven tot Internet. Eén op de vijf ondervraagden besteedt iedere dag een uur of langer op het Net, nog afgezien van het gebruik van elektronische post. Het Internet wordt ongeveer evenveel gebruikt voor het zoeken van informatie (84 procent) als voor e-mail (85 procent). Tweederde gebruikt het Net om vragen te beantwoorden van klanten of gebruikers en 66 procent voor bestandsoverdracht. Bijna 80 procent van de bedrijven met toegang tot Internet zegt daarvan veel voordeel te ondervinden.
Een kwart van de organisaties heeft al een intranet en een even groot deel verwacht er een te installeren binnen twaalf maanden. Nog eens 43 procent denkt er nog over na. Slechts eenvijfde van de ondervraagde bedrijven heeft geen intranet-plannen. Het zijn vooral de grote organisaties die nu al over een intranet beschikken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-04T00:00:00.000Z Yvonne Geiss