Telecombedrijven prijzen zichzelf uit de markt bij aanleg regionale glasvezelnetwerken

Regio's heffen het glas

Dit artikel delen:

De stichting Trend gaat de komende jaren de uitbouw en het beheer van een glasvezelnetwerk in de regio Twente ter hand nemen. Ook Groningen speelt met de gedachte om tot een niet-commercieel glasvezelnet te komen.

"De markt voor hoge-capaciteitsverbindingen in de regio is niet van de grond gekomen." Dit zegt Jeroen van de Lagemaat, directeur van het internetknooppunt Ndix in Enschede. Er is aan commerciële telecompartijen gevraagd om een prijsindicatie te geven voor een dark fibre-netwerk langs de belangrijkste Twentse steden. In de schaarse aanbiedingen was niet alleen de prijs voor de laatste kilometer verrekend, maar ook de kosten voor het achterliggende glasvezelnetwerk. "Dit resulteerde in een veel te hoge prijs", aldus Van de Lagemaat.
De stichting Trend, vier jaar geleden opgericht voor de aanleg van een dark fibre-verbinding tussen de UT en het nabijgelegen bedrijvenpark, gaat nu de geplande uitbreidingen van dit netwerk naar het centrum van Enschede, naar Hengelo en naar Almelo verzorgen. In Enschede hebben zes instellingen getekend voor uitbreiding van en aansluiting op het netwerk. Onder hen bevinden zich de gemeente, de hogeschool en de Open Universiteit. Deze week hebben vijftien nieuwe geïnteresseerden zich gemeld voor een aansluiting in dezelfde stad. Voor de uitbreiding naar Hengelo praat Trend met drie instellingen, die de begininvestering willen ophoesten.
Het lokale internetknooppunt Ndix krijgt een spilfunctie in het nieuwe regionale glasvezelnetwerk. In Groningen is men ook van plan via een stichting en het regionale internetknooppunt de breedbandvoorzieningen in de provincie op te krikken.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-21T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.