Telefónica in zee met Worldcom en MCI

Spaans bedrijf probeert positie in Amerika te veroveren

Dit artikel delen:

Het Spaanse telecombedrijf Telefónica heeft een nieuwe alliantie met Worldcom en MCI aangekondigd. Directeur Juan Villalonga verbleef enige tijd in Washington om te onderhandelen met de twee Amerikaanse ondernemingen.

Het telecombedrijf uit Madrid probeert met deze samenwerking een positie op de Amerikaanse markt te veroveren en zijn aanwezigheid in Zuid-Amerika te verstevigen. De Spanjaarden wilde niet wachten tot de overname van MCI door Worldcom is afgerond. Aandeelhouders van de beide bedrijven hebben inmiddels over de overeenkomst gestemd. Bij het ter perse gaan van deze krant was de uitslag hiervan nog niet bekend.

Veel allianties

Telefónica heeft de laatste jaren een lange weg van onderhandelingen en samenwerkingen achter de rug. In 1995 sloten de Spanjaarden zich aan bij Unisource, dat bestaat uit KPN Telecom, het Zweedse Telia en Swiss Telecom. In december 1996 startte Telefónica onderhandelingen met British Telecom (BT). Vier maanden later bereikte het telecombedrijf overeenstemming met BT en MCI, die op dat moment op het punt stonden te fuseren. De drie bedrijven zouden het samenwerkingsverband Concert vormen.
Telefónica verliet vervolgens Unisource om de handen vrij te hebben voor samenwerking met MCI en BT. In oktober vorig jaar doorkruiste Worldcom deze plannen door een overname van MCI aan te kondigen, waardoor het bod van BT op MCI kwam te vervallen. Vorige maand staakte BT de lopende onderhandelingen met de Spanjaarden.
De Britten besloten zelfs om de concurrentie met Telefónica op Spaanse bodem aan te gaan. BT kreeg via BT Telecomunicaciones voet aan de Iberische grond en nam ook een aandeel in Airtel. Deze joint venture concurreert met Telefónica op de markt van de mobiele telecommunicatie. Telefónica stond hierdoor internationaal gezien met lege handen. Onder grote druk sloot Villalonga een nieuwe alliantie, nog vóór de aandeelhoudersvergadering op 17 maart.

Europees onderzoek

De Europese Commissie heeft inmiddels het onderzoek naar de overname van MCI door Worldcom uitgebreid. Het instituut maakt zich zorgen over de dominante positie die de nieuwe onderneming inneemt op de Internet-markt. De twee telecombedrijven krijgen na de overname een enorm marktaandeel in de basisinfrastructuur voor Internet in handen. Concurrenten hebben geklaagd dat het nieuwe bedrijf het merendeel van het Amerikaanse Internet-verkeer kan controleren.
Commissaris Van Miert heeft de bevoegdheid de uitvoering van de overeenkomst blokkeren. Dat de betrokken ondernemingen niet uit een EU-lidstaat afkomstig zijn heeft hierop geen invloed. Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat de Belg deze stap zal nemen. Waarschijnlijker is dat Van Miert enkele concessies van de bedrijven eist om de zorg bij concurrenten weg te nemen. Zo kan hij eisen dat Worldcom en MCI delen van hun Internet-diensten van de hand doen. De Commissie zal bij het onderzoek samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten, die de ontwikkelingen eveneens onder de loep nemen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-13T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.