Jorritsma droomt van een 'Telecom-valley Nederland'

Dit artikel delen:

DELFT - Nederland moet toonaangevend worden op gebied van telecommunicatie. Achter de duinen zou een soort 'telecom-valley' moeten ontstaan, zoals Silicon Valley in de buurt van San Francisco. Minister Jorritsma droomde hier vorige week donderdag hardop over bij de uitreiking van de diploma's 'Master of Business Telecommunications'. Ze sprak tijdens een bijeenkomst in de Aula van de TU Delft die werd georganiseerd door Toptech Studies.

De liberale bewindsvrouw denkt dat Nederland een geschikte vestigingsplaats kan zijn voor kleine, innoverende telecommunicatie- bedrijven die technologisch in het voorste gelid lopen. Jorritsma denkt dat het klimaat hiervoor kan ontstaan als de regelgeving zo veel mogelijk wordt geliberaliseerd. Nederland kan daarbij profiteren van de voordelen die ze heeft als Distributieland. Logistieke diensten laten zich heel wel combineren met hoogwaardige informatiestromen, aldus Jorritsma. Ook de dichte bekabeling van het land biedt tal van kansen.

Hermes-netwerk

Een andere spreker, G.J. Caccappolo, commercieel directeur van Hermes Europe Railtel, schetste de perspectieven voor zijn organisatie. Hermes heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen een geavanceerd telecommunicatie-netwerk over heel Europa aan te leggen. Dit kan volgens de Europese regels voor mededinging. Hermes is een joint-venture tussen de Amerikaanse Global Telesystems Group (GTS) en Hit Rail, een consortium van elf nationale Europese spoorwegbedrijven. Van dit glasvezel-netwerk kunnen de bestaande telefoonmaatschappijen gebruik maken voor hun diensten. Volgens Caccappolo kan Hermes al rond augustus de eerste diensten aanbieden. Tegen het eind van het jaar moet het netwerk negen steden in zes verschillende landen omvatten. Het streven is drie jaar daarna al zestien landen te hebben aangesloten in West- en Oost-Europa.
Tijdens de bijeenkomst kreeg prof. ir L. Krul een erepenning uitgereikt door mr J.P. van Iersel, voorzitter van de Kamer van Koophandel voor Den Haag en omstreken. Krul heeft als cursusdirecteur van het 'Masters of Business Telecommunications' programma sterk bijgedragen tot de kennisoverdracht in de telecommunicatie. In deze sector bestaat een zeer grote behoefte aan goed opgeleide professionals. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-15T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.