Alarm via internet

Dit artikel delen:

Het Nationaal Coördinatie Centrum (NCC) voor rampenbestrijding gaat een proef uitvoeren met smartcards voor beveiligde communicatie via internet. Het moet gebruik van de fax op termijn overbodig maken.

Bij de proef zijn achttien personen betrokken verdeeld over de ministeries van Binnenlandse Zaken, Vrom en Verkeer en Waterstaat en de provincies Gelderland, Limburg en Zuid-Holland. Het NCC, dat onder Binnenlandse Zaken valt, maakt nu gebruik van een crypto-telefoon en -fax. "De proef is bedoeld om te kijken of de fax op termijn in de mottenballen kan", zegt Pieter-Bas Nederkoorn, directeur van Gemnet CSP. Dit bedrijf levert en beheert de smarcards. Bij provincies en ministeries houden honderden mensen zich bezig met rampenbestrijding.
De smartcard bevat certificaten die uitgegeven zijn volgens de specificaties van PKI Overheid. Deze certificaten zorgen voor ondertekening en versleuteling van mail en andere documenten. Gemnet CSP is een dochteronderneming van overheidsprovider Gemnet en PinkRoccade. Dit laatste bedrijf huisvest in zijn datacentrum in Apeldoorn de infrastructuur het stamcertificaat voor de rijksoverheid waar alle overheidscertificaten een afgeleide van zijn. De gemeente Velzen zette vorig jaar als eerste deze certificaten in voor betrouwbare communicatie op de website. Deze elektronische bewijzen werden geleverd door Diginotar, een initiatief vanuit de notariswereld dat ook door de overheid gekwalificeerde certificaten uitgeeft. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-04T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.