Periode telecomconsortia lijkt ten einde

Dit artikel delen:

    Na enige maanden onzekerheid is bij Global One eindelijk de kogel door de kerk. France Telecom neemt de aandelen van zijn partners Sprint en Deutsche Telekom over en gaat met een belang van 71 procent als meerderheidsaandeelhouder verder.Deutsche Telekom houdt 29 procent in handen.

Het Franse bedrijf betaalt hiervoor ruim 9,5 miljard gulden. De onderneming gebruikt Global One voor internationale dienstverlening aan de grootzakelijke markt.
De ontmanteling van het telecomconsortium startte nadat het Amerikaanse Sprint vorig jaar in handen kwam van MCI Worldcom. De drie aandeelhouders hebben vervolgens enige maanden onderhandeld om tot deze oplossing te komen.

Amerika

Met het wegvallen van Spint, verspeelt Global One zijn aanwezigheid en het netwerk in Amerika. Sprint is echter verplicht om de klanten van het consortium nog minimaal twee jaar van dienst te zijn. Bestuursvoorzitter Michel Huet van Global One zei vorig jaar in een interview met Computable dat hij zich weinig zorgen maakt over het verlies van Sprint. "Desnoods leggen wij zelf een netwerk aan in de VS."
Het tijdperk van de internationale consortia is nu definitief voorbij. Eerder viel al de alliantie Unisource uiteen, dat bestond uit KPN, het Zweedse Telia en Swiss Telecom. Ook Concert van British Telecom en MCI liep stuk, hoewel AT&T en British Telecom de naam opnieuw gebruiken voor hun gezamenlijke internationale dienstverlening. Deze allianties werden in de jaren negentig gesloten, omdat de partners dachten samen de klanten betere diensten te kunnen aanbieden. Gebrek aan betrokkenheid van de aandeelhouders zorgde ervoor dat deze consortia geen lang leven hadden. Nieuwe samenwerking tussen telecombedrijven komen nu tot stand via overnames en niet meer middels allianties.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-04T00:00:00.000Z Michiel Couzy