Overnameangst dwingt Mannesmann tot overwegen allianties

Duitsers proberen aandeelhouders gunstig te stemmen met oog op overnamestrijd

Dit artikel delen:

In zijn pogingen een vijandige overname door Vodafone te voorkomen, bestudeert Mannesmann mogelijke allianties. Na een flirt met het Franse Vivendi, lonkte het Duitse telecombedrijf deze week naar de Engelse aanbieder Energis. Dit bedrijf nam vorig jaar het Nederlandse Enertel over.

Het in het nauw gedreven Mannesmann is bereid rare sprongen te maken om een inlijving door het Engelse Vodafone te ontlopen. Het Duitse bedrijf organiseert een mediacampagne om de aandeelhouders ervan te overtuigen dat een toekomst als zelfstandige onderneming in hun belang is.
Deze week liet topman Klaus Esser zijn oog vallen op telecombedrijf Energis. Mannesmann is na de overname van de aanbieder van mobiele telefonie Orange al actief op de Engelse markt. Met Energis krijgen de Duitsers ook de beschikking over een aanbieder van vaste telefonie. Mannesmann wil de aandeelhouders met deze overnamepogingen ter wille zijn.

Deur op kier

Het bod van Vodafone, waarvan de waarde schommelt rond de driehonderd miljard gulden, loopt af op 7 februari. Mannesmann heeft de offerte van de Engelse aanbieder van mobiele telefonie altijd afgewezen. Deze week zette directeur Esser de deur naar de onderhandelingsruimte echter op een kier. Hij wil de besprekingen met Vodafone best voeren, onder de voorwaarde dat de aandeelhouders van Mannesmann 58,5 procent van het nieuw bedrijf in handen krijgen.
Vodafone leek eveneens bereid concessies te doen. Maar de voorwaarde van Mannesmann noemde de Engelse directeur Chris Gent "een brug te ver". De Brit zinspeelde wel op een hoger bod, als Mannesmann de verdediging tegen de acquisitie opgeeft. Hoe dan ook, deze wederzijdse pogingen tot een toenadering hebben tot op heden niets opgeleverd. De bedrijven bouwen hun stellingen verder op voor de vijandige overnamestrijd. Als besprekingen achterwege blijven, beslissen de aandeelhouders.

Airtel

Vodafone zit ondertussen niet stil. Het bedrijf heeft zijn belang in het Spaanse telecombedrijf Airtel uitgebreid. Vodafone heeft met twee financiële instellingen en een bouwbedrijf overeenstemming bereikt omtrent de overname van de aandelen die deze ondernemingen in Airtel hebben.
Het gaat om een belang van bijna 17 procent in de tweede aanbieder van mobiele telefonie in Spanje. Vodafone beschikt al over 21,7 procent van de aandelen en loert op het pakket van 30 procent dat Banco Santander Central Hispano bezit. Ook British Telecom is hiervoor in de race.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-28T00:00:00.000Z Michiel Couzy