'Getronics moet hechter en Europeser'

Deskundigen zien duidelijke weg voor opvolger Risseeuw

Dit artikel delen:

Cees van Luijk, de opvolger van topman Risseeuw staat voor twee opgaven: hoe maak ik van Getronics een pan-Europees bedrijf en hoe breng ik meer lijn aan in de organisatie. Dat valt op te maken uit reacties die Computable peilde naar aanleiding van het vertrek van de 'generaal'.

Volgens Steven Vrolijk, analist van ING Barings, moet Van Luijk de ambitie van Getronics om uit te groeien tot een pan-Europese IT-dienstverlener, zoals EDS, Cap Gemini, IBM en Andersen Consulting, in de komende jaren waarmaken. "Een hele klus, want Getronics mag niet in dezelfde val trappen als Cap Gemini deed door begin jaren negentig teveel geografisch georiënteerde bedrijven over te nemen." Zo vindt Vrolijk WM Data - de Zweedse IT-dienstverlener waarmee Getronics waarschijnlijk wil samengaan - te Scandinavisch gericht. Hij vindt de Sema Group de beste fusiekandidaat, omdat dit IT-bedrijf een sterke positie inneemt op de grootste Europese IT-markten: die van Engeland en Frankrijk.

Synergie

De nieuwe topman zal meer synergie in Getronics moeten aanbrengen. Dat vindt Han van der Zee directeur Nolan Norton, de onderzoekstak van Kpmg. Hij wijst erop dat de werkmaatschappijen erg autonoom opereren. Ze moeten hun eigen broek ophouden en worden van bovenaf door Risseeuw bestierd. Volgens Van der Zee komt het voor dat de onderdelen elkaar beconcurreren. "Dat moet beter worden gecoördineerd. Klanten willen naar een integrale dienstverlening: een totaalaanbod van diensten met één factuur en één aanspreekpunt."
Ook Gerard van Hees mist synergie in het bedrijf. "De organisatie moet gestroomlijnd worden op basis van functies. Anders is een transnationale samenwerking niet mogelijk. De bestuurder van FNV Bondgenoten vindt dat Van Luijk de Getronics-onderdelen meer bevoegdheden moet geven.

Klusje

Henk Bosma, directievoorzitter van Roccade Informatica Groep, vindt het jammer dat Risseeuw weggaat. "Een scherp zakenman en een markante persoonlijkheid." Hoewel het echec rond de overname van zijn bedrijf door Getronics hem nog vers in het geheugen ligt, noemt Bosma de gezamenlijke overname van softwarehuis Raet als de periode waarin hij het meest intensief contact had met Risseeuw. "Daar heb ik goede herinneringen aan."
Bosma is inmiddels ook al een IT-veteraan. Voelt hij geen druk nu in korte tijd oudgedienden als Eddie de Boer (Ordina) en Risseeuw hun aftreden bekend hebben gemaakt? "Nee hoor, ik heb nog een klusje (beursgang. RS) te doen. Ik blijf nog aan de onderneming gebakken."

Stokje

Ton Risseeuw (62) vertrekt in mei bij Getronics. Na 23 jaar waarvan negen als bestuursvoorzitter geeft hij het stokje over aan Cees van Luijk, een 49-jarige bestuurder van accountants- en consultancykantoor PricewaterhouseCoopers. De generaal - een bijnaam die hij kreeg door zijn autoritaire manier van leidinggeven - acht de tijd rijp om de top te verjongen. Risseeuw wordt dit jaar 63, terwijl de gemiddelde leeftijd van zijn werknemers rond de dertig ligt.
Van Luijk wordt alom gewaardeerd als een bekwaam bestuurder en strateeg die niet voldoet aan het cliché van een stoffige cijferaar. Hij haalde de Nederlandse vestiging van Coopers uit het dal en bereidde de fusie met Pricewaterhouse voor. De nieuwe organisatie is het levende bewijs dat advieswerk en automatisering steeds meer in elkaar vervlochten raken en ziet de omzet uit IT-opdrachten fors groeien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-22T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.