Open telecommunicatiemarkt blijft frustratie voor nieuwkomers

Dit artikel delen:

Een aantal EU-landen kan na het verstrijken op 1 januari 1998 nog niet bogen op een volledig geopende telecommarkt.

Na de jaarwisseling, de overeengekomen deadline, blijkt dat slechts een handvol lidstaten kan pretenderen klaar te zijn met de liberalisatie van de markt. Ierland, Griekenland en Portugal hebben uitstel gekregen en ook de Luxemburgse markt zal voor de eeuwwisseling niet volledig open zijn. Bovendien dreigt de Europese Commissie tegen acht landen juridische stappen te ondernemen omdat ze achterblijven. Een woordvoerder van de Commissie meldt dat de lidstaten alleen zichzelf de schuld kunnen geven voor de vertraging; zij zijn immers akkoord gegaan met de vastgestelde datum.
Voor de nieuwkomers is het allesbehalve makkelijk om de concurrentie aan te gaan op de telecommarkten. Zo vormen de interconnectietarieven een van de grootste kostenposten voor de nieuwe partijen. Dit is de prijs die een nieuwkomer betaalt om aansluiting te krijgen op het netwerk van de oud-monopolist. Deze kosten kunnen maar liefst 40 procent van de totale uitgaven van de nieuwkomers bedragen.

Frustratie

Daarnaast moeten de nieuwe partijen een licentie verkrijgen. In een aantal landen zijn de voorwaarden voor een dergelijk vergunning onduidelijk. "Lidstaten hanteren verschillende rechten en plichten voor de licenties. Soms is het niet duidelijk tot wie de onderneming zich moet richten om de procedure aan te vangen. Vaak kan het regulerend orgaan ook fouten in de procedure veroorzaken, hetgeen leidt tot tijdverlies en frustratie", zegt Bert de Ruiter, vice-president van het Europese consortium Unisource.
Volgens de Gartner Group zal de markt na deregulatie drie fasen doo rlopen. Eerst vindt er een toestroom van nieuwe aanbieders plaats. Vervolgens verwacht Gartner een natuurlijke selectie waarna een tiental ondernemingen overblijft. Daarna is het tijd voor herstructurering als de telecombedrijven gaan investeren in infrastructuur.   MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-09T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.