Op zoek naar millimeters

Fundamenteel onderzoek TU Delft onderscheiden

Dit artikel delen:

Dat in Nederland goed, technologisch fundamenteel onderzoek wordt gedaan, blijkt wel uit het feit dat de TU Delft onlangs de IBM Faculty Award won. Onder de aanwezige academici viel te horen dat het krijgen van zo’n prijs goed is om universitair Nederland weer even internationaal op de kaart te krijgen.

We hebben soms wel eens de neiging om onze eigen technische instituten niet op de juiste waarde te schatten. Toegegeven, de TU Delft heeft niet hetzelfde cachet als het MIT, Berkeley of Stanford, maar volgens professor John Long heeft Nederland met Delft een prima technische universiteit binnen haar landsgrenzen.

Long: “In een onlangs gehouden onderzoek van een wetenschappelijk vakblad naar de kwaliteit van technisch, academisch onderzoek kwam de TU Delft op een zevende plaats uit. Een positie die naar mijn mening volkomen terecht is, want zowel op het gebied van onderzoek als op het gebied van educatie hebben we een hoog niveau. Voordat ik hier zelf werd gevraagd, wist ik dat het onderzoek dat hier werd gedaan, van hoge kwaliteit was, maar in de studentrankings stond men niet erg hoog aangeschreven.”

Zo’n rangorde zegt volgens hem weinig, want je weet nooit waar deze op is gebaseerd. Long mocht in Amsterdam de IBM Faculty Award 2005 in ontvangst nemen. Hij moest deze prijs echter delen met zijn collega dr. ing. Mark Zegveld van de faculteit Techniek, Bestuurskunde & Management van de TU Delft, die technologie meer vanuit het managementperspectief bekijkt.

Op de millimeter

Het project van professor Long richt zich op het ontwikkelen van chips die toekomstige draadloze breedbandtechnieken kunnen ondersteunen. Omdat de frequentiebanden inmiddels behoorlijk vol zitten wordt daarbij niet gekeken naar mega- of enkele gigahertzen maar naar tientallen tot enkele honderden gigahertzen, waarbij de golflengte enkele millimeters bedraagt.

Volgens Long zit de ether inmiddels behoorlijk vol, maar is er op deze schaal nog voldoende ruimte beschikbaar. “Met allerlei nieuwe ontwikkelingen is er steeds meer bandbreedte nodig. Die kan verkregen worden door gebruik te maken van glas, maar ik hoef iedereen die thuis of op kantoor vrijelijk met zijn laptop kan internetten, niet duidelijk te maken dat draadloze techniek onze voorkeur heeft.”

“Op dit moment is de bandbreedte van draadloze toepassingen echter nog te beperkt voor grote multimediale streams. Daarom zijn we nu al bezig met het ontwikkelen van chips die deze bandbreedte wel kunnen garanderen. Door ze gelijk in chips te bakken, kan deze technologie ook goedkoop en grootschalig worden toegepast.”

Radar en MRI

Long legt uit dat zijn studies nog behoren tot het fundamentele onderzoek en het zeker nog vijf tot tien jaar gaat duren voordat de technologie commercieel toegepast zal worden. “Wat we wel weten is dat er in de toekomst vraag naar zal zijn en daar kan alleen aan worden voldaan als we ook fundamenteel onderzoek doen.”

Long laat ook zien dat deze technologie verder gaat dan alleen netwerkverkeer. “Dezelfde technologie kan ingezet worden voor kleine radarsystemen in auto’s die de afstand tot voor- en achterligger exact meten, waardoor we dichter op elkaar kunnen rijden. De millimetergolflengtes kunnen in combinatie met een videoprocessor ook gebruikt worden om röntgenfoto’s te vervangen. Zo zullen er straks meer toepassingen uit dit onderzoek komen die ons dagelijks leven zullen veraangenamen.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-14T00:00:00.000Z Mark Nieuwenhuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.