Digi-drama, ict-infarct én ict-ellende bij overheid

Computable-weekoverzicht week 16

Drama ellende

Waarover schreef Computable afgelopen werkweek (week 16)? Bekijk het overzicht met de meest bekeken en besproken nieuwsartikelen, opinies, achtergronden en tips van de redactie. Direct een opvallende bevinding, want de top-5 bij het nieuws wordt gedomineerd door de Nederlandse overheid met vier berichten over allerlei ict-sores.

Nieuws top-5

1. Minister Dekker schrikt van digi-drama rechtspraak
Minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, is flink geschrokken van de status van digitaliseringsprojecten binnen de rechtspraak. Hij vindt het onverantwoord om door te gaan op de huidige ingeslagen weg.

2. Amstelveen en Aalsmeer vrezen voor ict-infarct
De it-infrastructuur van de gemeente Amstelveen is zo krakkemikkig, dat gevreesd wordt voor een ict-infarct deze zomer.

3. UWV investeert komende vijf jaar 450 miljoen in ict
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) gaat de komende vijf jaar (2018-2022) 450 miljoen uitgeven aan ict-investeringen.

4. Ict-ellende dwingt fiscus tot uitstel plannen
Het houdt niet op bij de Belastingdienst. De ict-problemen zijn zo groot dat de dienst vele vernieuwingsplannen uitstelt.

5. CWI ontwikkelt software die zichzelf beheert
Software die zichzelf kan beheren en geautomatiseerd controle krijgt over de implementatie in de cloud. Dat is het werk van promovendus Nikolaos Bezirgiannis.

Blog top-3

1. Schaduw-it in AVG-tijdperk serieuze bedreiging (nr. 5 artikel van de week)
Met het van kracht worden van de AVG op 25 mei kan de zogenaamde schaduw-it dan ook een serieuze bedreiging vormen voor uw business, meent Robert Grandia.

2. Ict kan personeelstekort in de zorg wegwerken
Het personeelstekort in de zorg is een groot probleem. Ict kan volgens Marcel Lucker dit probleem helpen bestrijden.

3. Ransomware is deel van breder beveiligingsprobleem
Ransomware maakt volgens Filip Savat een snelle opmars en kan potentieel veel slachtoffers maken, met mogelijk rampzalige gevolgen.

Achtergrond top-3

1. ‘Centralisatie zorgdata nodig, privatisering mislukt’
Experts uit de zorgmarkt zijn het erover eens: er moet één vitale infrastructuur komen waar de gegevens van alle patiënten worden opgeslagen.

2. Ecco zet stap in 3D-maatwerkschoen
In hartje Amsterdam bevindt zich W-21: een conceptwinkel van het Deense schoenenmerk Ecco. In die winkel worden seizoensgebonden schoenen verkocht. Geprint in 3D, welteverstaan.

3. Bij Spir-it is de geest weer in de fles
Opvallend, een artikel uit 2013! Dit komt doordat Rechtspraak.nl recent op zijn website een update heeft geplaatst over gebeurtenissen rondom het KEI-systeem, waarbij er naar de oude content van Computable verwezen is.

Opinie top-3

"Technologieën zijn van invloed op elke stap van de patiëntenreis"

1. Hosting-bedrijven moeten innoveren
De hostingmarkt is de afgelopen twintig jaar radicaal veranderd. Veel bedrijven gingen al failliet. Gewoon omdat ze lui werden. Ze hebben niet geïnnoveerd, zegt expert  Ralph Karseboom kritisch.

2. Zorgtraject optimaliseren met ict
Binnen de gezondheidszorg vindt een tweede digitaliseringsgolf plaats die verdergaat dan elektronische patiëntendossiers (epd's) en waarbij technologieën worden gebruikt die van invloed zijn op elke stap van de patiëntenreis. Dit meent althans Nicole Hill.

3. Testen zonder ai is straks vrijwel onmogelijk
Inmiddels zijn in het testproces steeds meer handzame processen ingeruild voor geautomatiseerd testen. Toch is ook dat op termijn volgens Ton van de Ven niet meer voldoende.

Overig

Praktijk - Zorgplatform als nieuwe spil voor samenwerking
Samenwerking in de zorg wordt steeds belangrijker. Ook de overheid stuurt hier op aan onder het motto ‘Zorg dichtbij waar het kan en verder weg waar nodig’. In meerdere mate gaan zorgaanbieders verwijzen, overdragen, overleggen, consulteren en zorg op afstand bieden. Zorgplatform ondersteunt deze ontwikkeling op een vernieuwende manier.

Column - Spoelstra spreekt: Niet ons grootste probleem
Natuurlijk weet Mark Zuckerberg dat hij fout zit. Maar hij moet ook heel even gedacht hebben, toen hij antwoorden moest geven op vragen van het Amerikaanse congres over het lekken van data van Facebook, ‘Waarom zitten hier zo veel oude mannen?

Interview magazine – ‘Binnen onze ict-strategie staat het kind centraal’
Richard Kamman werd eind 2015 benaderd voor misschien wel zijn mooiste project ooit. De realisatie van de ict-omgeving van het in Utrecht nieuw te bouwen Prinses Máxima Centrum.

CxO - ‘Als vrouw in de it moet ik me extra bewijzen’
Diversiteit op de arbeidsmarkt is een speerpunt van Patricia Smink-Sandel, sinds 2014 chief commercial officer (cco) van it-dienstverlener Neomax. Bij dit bedrijf bestaat het team voor 80 procent uit vrouwen, waarvan het merendeel allochtoon is.

Techwire - Het Regio College gunt aanbesteding aan IT-Workz
In IT-Workz heeft het Regio College een samenwerkingspartner gevonden die ondersteunt bij het verder professionaliseren van de ICT-regieorganisatie.

Sponsored - Enorme IT-transitie voorwaarde digitalisering bouwsector; BAM neemt het voortouw
Het kernproces van BAM wordt technologie, dus IT is meer dan faciliteren alleen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-21T08:00:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.