Symantec betaalt miljarden voor Veritas

Mega-overname in beveiligingsmarkt

Dit artikel delen:

De softwarewereld was nog maar nauwelijks bijgekomen van de overname van Peoplesoft door Oracle voor ruim tien miljard dollar of de volgende megadeal diende zich al aan. Eind vorige week werd bekend dat beveiligingsexpert Symantec ruim dertien miljard dollar neertelt voor Veritas Software, waarmee het op drie na grootste softwarebedrijf ter wereld wordt gevormd.

Symantec betaalt de overname volledig in aandelen. Het kent de Veritas-aandelen een waarde van 30,78 dollar per stuk toe. De bedrijven hebben een gezamenlijke jaaromzet van vijf miljard dollar. Daarmee gaat de combinatie direct concurreren met Microsoft. Die softwarereus heeft in de laatste jaren zijn aanwezigheid op de dataopslag- en beveiligingsmarkt vergroot.
"Het nieuwe Symantec helpt klanten de balans te vinden tussen het beveiligen en het beschikbaar stellen van hun informatie, waarmee integriteit verzekerd wordt", aldus John Thompson, ceo van Symantec, in een verklaring. Thompson wordt ceo van het gecombineerde bedrijf. Gary Bloom, ceo van Veritas, wordt vice-voorzitter en president.

Concurrentie

Veritas Software is de grootste fabrikant van backup- en archiveringsoftware. Symantec is vooral bekend van de Norton-antivirusproducten. De overname is een voorteken voor de richting waarin de industrie zich beweegt, zegt Steve Duplessie, analist bij Enterprise Strategy Group, tegen nieuwsdienst Eweek. "Het is niet mogelijk om beveiliging en data te blijven scheiden. Beveiliging is traditioneel gericht op omgevingen, maar alle kroonjuwelen van ondernemingen bevinden zich op schijven. Het was onontkoombaar dat deze twee samenkomen." Duplessie ziet deze overname als het begin van opslagproducten die van beveiliging zijn voorzien.
De gevolgen voor Veritas-concurrenten zijn groot. Bedrijven als EMC moeten aan een inhaalrace beginnen, omdat zij nergens zijn als het op beveiliging aankomt. Het is moeilijk om backup-systemen te verkopen als je weet dat de Veritas-Symantec-combinatie ieder moment door de deur kan komen. Duplessie kan niet voorspellen wat de concurrentie gaat doen, maar er zijn een aantal scenario's mogelijk. "Ze kunnen een kleiner beveiligingsbedrijf kopen en proberen dat te integreren, of pogen een deal te sluiten met McAfee of Computer Associates. Er moet in ieder geval �ets gebeuren", aldus Duplessie tegen Eweek.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-24T00:00:00.000Z Kim Loohuis