4Gplus verkent naadloos roamen tussen draadloos lan en telecomnetwerken

Dubbele antennes

Dit artikel delen:

Om te schakelen tussen draadloze wifi-netwerken is een gprs-verbinding of een tweede antenne op de draadloze netwerkkaart nodig. Dit is een van de bevindingen uit de eerste proeven met 'roaming' tussen wifi en telecomnetwerken.

  
Jeroen van Vught van TNO Telecom loopt rond op het ICT Kenniscongres in Den Haag. Zijn notebook schakelt van een draadloos lan via een gprs-netwerk naadloos over naar een ander draadloos lan.
"Bij het in stand houden van een verbinding met internet, bijvoorbeeld voor het ophalen van videobeelden, kunnen gebruikers verschillende principes hanteren bij hun keuze om over te springen naar een ander netwerk, bijvoorbeeld de kosten of de kwaliteit van het netwerk", zegt Peter Albeda, die namens TNO Telecom betrokken is bij 4Gplus. Samen met hem en collega TNO-telecommer Jeroen van Vught lopen we over de beursvloer van het ICT Kenniscongres. De drie deelnemers aan de werkgroep 4Gplus (Lucent Nederland, TNO Telecom en het Telematica Instituut) demonstreren het schakelen tussen verschillende draadloze lan's en telecomnetwerken zonder onderbreking van een toepassing als video, zelfs als het netwerken van verschillende aanbieders betreft.

Adressen

Naast een browser met de videofilm draait op de laptop Mobile IP van het Finse bedrijf Secgo. Deze softwaretoepassing houdt op de achtergrond het ip-adres vast om de internetsessie niet te onderbreken bij een netwerkwisseling. Zodra tijdens de wandeling de kwaliteit van het gebruikte netwerk minder wordt verschijnt een venstertje met de netwerken waarop over te schakelen valt, met een aanduiding van de kwaliteit en de kosten.
De overstap naar het gprs-netwerk verloopt probleemloos. De gprs-kaart aan de rechterkant neemt de internetverbinding van de netwerkkaart links op de pc over. De twee ezelsoren langs de laptop zijn nu nog verplicht om de verbinding in de lucht te houden. "Het rechtstreeks overschakelen op een ander draadloos lan zonder hapering van de verbinding is met de huidige netwerkkaart niet te doen. Je zou een tweede antenne op die kaart nodig hebben om de verbinding met het nieuwe wlan-netwerk te kunnen opzetten", legt Van Vught uit. De huidige generatie wifi-netwerkkaarten kent die voorziening niet. Binnenkort zijn Bluetooth en wlan echter geïntegreerd in de pc.

Losse onderdelen

Voor de demonstratie staan de aanwezige draadloze netwerken open. De poort die bezoekers toegang moet geven tot het netwerk en de tikken moet registeren werkt wel, maar is nog niet getest op het samenwerken met de software die de ip-sessies op de laptop beheert. "Deze en andere losse onderdelen van 4Gplus worden voor eind dit jaar tot een werkend geheel gesmeed", zegt Albeda.
Een belangrijk onderdeel van deze poort in netwerken is de Linux-firewall Iptables. In dit product zijn wijzigingen aangebracht om naadloze toegang voor vreemde bezoekers van het netwerk mogelijk te maken. "Dienstenaanbieders hebben een flexibele communicatiepoort nodig die verbindingen na een aantal controles in een fractie van een seconde moeten kunnen opzetten", zegt Albeda. Voor de beveiliging van de netwerken wordt gebruik gemaakt van de 802.1x-standaard, die authenticatie en encryptie van het netwerkverkeer verzorgt.
"Telecombedrijven bekijken de proef met belangstelling", stelt Albeda. Volgens hem biedt de 'roaming'-technologie een scala aan bedrijven de mogelijkheid om met wifi toegangsdiensten tot internet aan te bieden. Telecombedrijven zouden de toegang en de afrekening tot deze netwerken voor hun rekening kunnen nemen om zo meer verkeer en diensten naar hun platform te halen.< BR> 
Meer informatie op:
http://www.freeband.nl


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-19T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.