Kanttekeningen bij EtherFabric

Nieuwe server-interconnect loopt via standaard Ethernet

Dit artikel delen:

Server-interconnect EtherFabric, een product van de Amerikaanse starter Level 5 Networks, kan beveiligingsproblemen opleveren. Dit zegt Fred van de Heuvel, marketing manager van ion-ip bv.

Eerder berichtte Computable online al over het debuut van EtherFabric. Die server-interconnect is uniek in zijn soort, omdat er geen extra investeringen nodig zijn om de communicatie tussen verschillende servers te versnellen. EtherFabric gebruikt namelijk een zelfontwikkelde, geavanceerde netwerkkaart en kan daardoor standaard Gigabit Ethernet gebruiken. Dit in tegenstelling tot andere server-interconnects als iWarp, Myrinet en Infiniband.
EtherFabric laat applicaties rechtstreeks communiceren met de netwerkadapter. Tussenkomst van een besturingssysteem en de verschillende API's (application programming interfaces) is uitgeschakeld. Dit betekent dat er op de betreffende servers veel minder processorkracht wordt gebruikt voor de communicatie met de netwerkhardware, waardoor de cpu-cycles beschikbaar zijn voor de applicatiesoftware. Dit levert dus een prestatieverbetering op.

'Maar'

Volgens Van de Heuvel heeft deze oplossing wel een 'maar'. "Omdat het netwerk en het besturingssysteem voor deze communicatie worden uitgeschakeld, kunnen er beveiligingskwesties ontstaan. Veel op Linux gebaseerde webservers hebben ook een firewall draaien. Die wordt in EtherFabric als het ware gepasseerd."
Dit betekent dat de beveiliging buiten de server met een toegewijde (dedicated) firewall moet worden opgelost. "Niet onoverkomelijk, maar een punt van aandacht", volgens Van de Heuvel. Daarnaast is EtherFabric nog niet beschikbaar voor Windows-oplossingen, vertelt hij. Level 5 meldt dat ondersteuning voor Windows en Unix in de eerste helft van komend jaar komt. Daarnaast komt het in 2006 met een uitvoering die een snelheid van 10 Gigabit per seconde haalt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-08T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.