Productiviteitsgroei als strategie

Cisco's ceo John Chambers gelooft in een geïntegreerde zelfverdediging tegen virusaanvallen

Dit artikel delen:

De laatste tien jaar werd de naam Cisco bijna synoniem voor internet, doordat een groot deel van de internetaanbieders (isp's) routers gebruikten van de Amerikaanse fabrikant. De netwerkproducent breidde de activiteiten echter geleidelijk uit naar andere branches, zoals beveiliging, draadloze technieken en communicatiesystemen. Cisco's chief executive John Chambers vertelt in een interview over de toekomst van zijn onderneming en de strategie voor de komende tien jaar.

Wat is de basis van Cisco's groei in de toekomst?
"De basis van onze strategie is productiviteit. Wereldwijd zien we dat groei in productiviteit alleen mogelijk is als processen veranderd worden. Bij die veranderingen spelen netwerken een grote rol."
"Regeringen en managers over de hele wereld zijn ervan overtuigd dat de toestand van een economie nauw verbonden is, 1 op 1, met groei in productiviteit. Productiviteit is op haar beurt weer nauwe verbonden met investeringen in ict. Productiviteitsgroei is wereldwijd immers gerelateerd aan procesverandering. Goede it-netwerken spelen bij het efficiënter maken van processen een grote rol. Aan de andere kant echter kan het sec investeren in it, zonder de processen kritisch te bekijken, het weggooien van geld betekenen."
"Zoals we zeven jaar geleden al voorspelden, zul je zien dat de productiviteit in de ontwikkelde landen gemiddeld groeit met 2 of 3 procent, maar wanneer de nadruk ligt op het verbeteren van processen is drie tot vijf procent productiviteitsgroei haalbaar. Toen we dat voor het eerst voorspelden, geloofde geen enkele econoom op aarde dat."
 
Hoe leidt dat tot meer verkopen voor Cisco?
"Als de economie met twee procent per jaar groeit, dan verdubbelt de productiviteit ieder 36 jaar. Bij drie procent groei is die verdubbeling er iedere 24 jaar, bij vijf procent zelfs iedere 14 jaar. Die productiviteit is natuurlijk gerelateerd aan de levensstandaard; die kan zich dus veel sneller verbeteren dan in het verleden. Snelheid is belangrijk!"
"Deze ontwikkeling begint op macroniveau, op nationaal niveau, en wordt dan specifieker voor de grote industrieën zodra de werknemers, klanten en de toeleveringsketen er klaar voor zijn."
"Vervolgens zet de trend zich op een lager niveau in de branches voort, eerst in specifieke bedrijven, zoals de detailhandel. Een bedrijf als Wal-Mart, bijvoorbeeld, is vaak toonzettend en dwingt veranderingen af bij de bedrijven waarmee ze werken.
Communicatie tussen mensen op grote afstand wordt steeds belangrijker. Al op korte termijn communiceren zij niet meer door middel van e-mail, maar via video op verzoek. Je kunt zo'n film bekijken als je wilt, er bepaalde delen uitpikken, terugspoelen, overslaan - dat wordt de manier waarop de meeste werknemers over een jaar of vijf binnen hun onderneming met elkaar in contact staan."
"Om deze applicaties mogelijk te maken is het netwerk cruciaal. Door bedrijfsprocessen te veranderen en internetsystemen te introduceren kan de productiviteit vier of vijf keer zo snel groeien dan wanneer in het bedrijfsproces slechts applicaties gekoppeld worden."
"Neem klantondersteuning. De bedrijven die hun manier van werken veranderden en daarna investeerden in nieuwe applicaties, zagen hun productiviteit met 25 tot 30 procent groeien. De bedrijven die niet verder gingen dan het kopen en installeren van nieuwe technologie zagen een terugval van 69 procent."
"Ik denk dat Cisco begrijpt dat de combinatie van it en verandering in een proces gelijk staat aan productiviteit, en dat het de netwerken zijn die dit mogelijk maken, op ieder niveau. Dat is de strategie van deze onderneming."
 
Welke veranderingen ziet u binnen bedrijfsnetwerken?
"Als we elkaar vijf jaar geleden hadden ontmoet, hadden we zitten praten over 'best of breed' netwerken. De markt verschoof echter van 'best of breed', waarbij je van een groot aantal fabrikanten producten combineert, naar een enkele fabrikant die de complete architectuur ontwerpt en inricht."
"Daarnaast praten we nu over het netwerk van verschillende, naast elkaar bestaande, netwerken, waarbij de overgang van het ene netwerk naar het andere volledig transparant is. Je gaat zonder problemen en zonder het te merken van het bedrijfsnetwerk naar het netwerk van een service provider en vervolgens naar je eigen thuisnetwerk, waarbij afwisselend sprake is van draadloos contact of vaste lijnen. Spraak, data, video: alles wordt probleemloos afgehandeld."
"We zullen gaan zien dat meer 'intelligentie' in het netwerk gestopt zal worden, waardoor een gebruiker strakst geen idee heeft, of hoeft te hebben, waar en hoe een apparaat op het netwerk wordt aangesloten. De gebruiker weet wellicht niet eens of de data die hij gebruikt zich al in het apparaat bevonden of juist op dat moment worden gecreëerd. Het zal hem soms onduidelijk zijn of een draadloze vorm gekozen wordt, en welke vorm dat is, of dat er een vaste verbinding bestaat op het moment van gebruik. Het netwerk maakt dit alles volledig virtueel."
"De industrie begeeft zich van 'dozen' naar systemen. Moore's wet zal ook voor de netwerkindustrie gelden."
 
Een van de grootste problemen voor it-managers is de beveiliging van hun netwerken. Hoe kan Cisco deze mensen helpen?
"Om effectief te zijn, moeten we uitgaan van een oplossing, een infrastructuur, die zichzelf kan verdedigen. Aanvankelijk spreidden aanvallen op netwerken zich uit over maanden, vervolgens over weken, toen dagen en nu gebeurt het binnen seconden. Dit betekent dat je niet meer afhankelijk kunt zijn van menselijke interventie. Als je daarop moet wachten, ben je per definitie te laat. Het netwerk moet, net als het menselijk lichaam, in staat zijn de meeste aanvallen van virussen of andere bedreigingen af te handelen zonder aandacht te vragen van beheerders. Die moeten zich bezig kunnen houden met de uitzonderingen en die opvangen en oplossen."
"Dat vereist beveiliging die bedreigingen identificeert en er tegen beschermt. Het vereist een architectuur die alleen effectief kan zijn indien deze volledig is opgenomen in het netwerk en in de hardware-architectuur, en zo alles combineert, van firewalls tot 'denial of service' aanvallen."
"Toen we onszelf twee jaar geleden positioneerden als een speler op het gebied van beveiliging, leidde dat bij veel mensen tot verbazing. Inmiddels blijkt echter dat de verkoop van individuele producten snel in belang afneemt, ten gunste van een oplossing waarbij alles, dus met name ook de beveiliging, op elkaar is afgestemd. Dat bewijst het gelijk van onze strategie."
 
Net als veel andere fabrikanten leed Cisco onder het instorten van de dot com economie. Hoe heeft dat uw bedrijf beïnvloed?
"Onze winstgevendheid was erg goed, ongeveer 20 procent na belastingen de laatste twee jaar. Dat toont aan dat we in staat waren het instorten van de internethype te verwerken, toen we een klap kregen, zoals iedereen in deze sector."
"Marktkapitalisatie wordt meestal gezien als een nauwkeurige indicatie van de wijze waarop de financiële markten naar een bedrijf kijken, en hoe ze de toekomst van een onderneming beoordelen. Tien jaar geleden was onze marktkapitalisatie 10 miljard dollar, bij onze 12 belangrijkste concurrenten betrof het 71 miljard. Tegenwoordig zijn wij goed voor 152 miljard dollar, een verbetering van 1400 procent. Dit terwijl onze belangrijkste concurrenten 10 procent verloren. Het opvallendste echter is dat maar twee of drie van die 12 concurrenten van tien jaar geleden in staat waren de ontwikkelingen te volgen. We werken in een branche waarin de ontwikkelingen razendsnel gaan. Een branche waarin je bij moet blijven, leidend moet zijn bij de ontwikkelingen. Anders gaat je bedrijf ten onder, dat heeft de geschiedenis inmiddels geleerd."
"Ik ben ervan overtuigd dat Cisco zo'n innovator is - we brengen volgend jaar twee keer zoveel nieuwe producten op de markt als ooit in onze historie, in alle sectoren waarin we actief zijn. Productiviteit leidt tot groei. Het resultaat is dat mensen meer geld krijgen, en een groot deel daarvan wordt, direct of indirect, geïnvesteerd in netwerken."< BR>
 
Bryan Glick, vertaling: Mels Dees

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-18T00:00:00.000Z Bryan Glick
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.