Richtlijn opgesteld voor versleuteling op Internet

Industriestaten proberen tot normen te komen

Dit artikel delen:

De 29 westerse industrielanden, verenigd in de Oeso, hebben een richtlijn opgesteld voor het gebruik van versleutelingstechnieken bij het berichtenverkeer via Internet. Overheden zouden het recht moeten hebben in bijzondere gevallen toegang te krijgen tot de versleutelde informatie.

Vooral de Verenigde Staten hechten veel waarde aan deze mogelijkheid. De regering in Washington wil in staat zijn berichtenverkeer tussen terroristen en andere staatsgevaarlijke groepen te onderscheppen. Bij de Oeso-richtlijn is rekening gehouden met deze wens.
Omdat berichten op Internet vrij gemakkelijk zijn te ontcijferen, gaan steeds meer consumenten en zakelijke gebruikers over tot versleutelde boodschappen. Juridisch gelden daarvoor thans geen beletselen. Dit opent de deur naar misbruik door criminelen die Internet zouden kunnen aanwenden voor geheim berichtenverkeer. Om dat te voorkomen zouden de regeringen van de aangesloten lidstaten wetgeving moeten aannemen die het gebruik van geheime codes aan banden legt, zo stelt de Oeso.

Persoonlijke levenssfeer

De richtlijn die eind maart is voorgesteld, laat ruimte open voor interpretatie. Een duidelijke scheiding tussen bescherming van de persoonlijke levenssfeer en afluisteren door de overheid ontbreekt. De verdienste van de richtlijn is dat overheden nu bewust worden van de noodzaak iets wettelijk te regelen.
De Oeso laat het gebruik van commercieel verkrijgbare encryptie-software toe, zonder dat de wetshandhaving en de nationale veiligheid daaronder lijden. De lidstaten worden opgeroepen rekening te houden met de verschillende belangen. De privacy, de technische ontwikkeling en de handel mogen er niet onder lijden.
Volgens de richtlijnen moeten de rechten van het individu voor wat betreft de persoonlijke levenssfeer worden geëerbiedigd. Dat betekent dat communicatie in beginsel een privé-zaak is en persoonlijke gegevens moeten worden beschermd.

Marktgedreven

De Oeso-richtlijnen stellen dat de ontwikkeling van encryptie-technieken 'marktgedreven' moet zijn. De aangesloten lidstaten worden opgeroepen geen ongerechtvaardigde beperkingen op te leggen aan de internationale beschikbaarheid van cryptografische methoden.
De Oeso-richtlijnen zijn een compromis tussen landen die weinig willen regelen en de Verenigde Staten. De regering in Washington wenste een internationaal systeem van veiligheidscodes. Overheidsinstanties zouden kopieën van de sleutels moeten bewaren die worden gebruikt om berichten te beveiligen, aldus het Amerikaanse plan.
Het is de bedoeling dat de voorgestelde richtlijnen tijdens de Oeso-ministerconferentie aanstaande mei officieel worden bekrachtigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-18T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.