DNS-lek ondermijnt vertrouwen in internet

Dit artikel delen:

Het huidige DNS-lek is een serieuze bedreiging, erger dan eerder gevonden DNS-zwakheden. Het ondermijnt het vertrouwen in het internet. Toch nemen niet alle netwerkbeheerders het lek serieus genoeg. Dat zeggen Computable’s security-experts.

Volgens een aantal Computable-experts is de ernst van het DNS-lek dat beveiligingsonderzoeker Dan Kaminsky ontdekte nog onvoldoende doorgedrongen. Lex Borger, Principal Consultant bij Logica: "Het is een serieuze bedreiging, erger dan eerder gevonden DNS-zwakheden. Met de huidige patchronde is het trouwens nog niet geheel aangepakt, er zullen meer acties nodig zijn.  Dit wordt dus nog vervolgd. Nog niet alle netwerkbeheerders en beveiligers nemen dit serieus. Dat komt waarschijnlijk omdat het best om complexe materie gaat, die niet iedereen zomaar doorziet."

DNS is overal

Veel meer internettoepassingen dan vaak gedacht maken gebruik van DNS. Leo Willems, Internet Security en Opleidingen: "Er is  allerlei  software  in  omloop   die   DNS-bibliotheken gebruiken en die niet gepatched gaat worden, omdat er geen patch voor is of omdat niet eens  bekend  is  dat  die  software  DNS gebruikt (proxies en embedded systemen bijvoorbeeld). Dus  het  credo  patch  NU  is  tegelijktijd  zinvol  en  zinloos."

Eelco van Beek, Managing Director van IC&S Group: "DNS heeft een grondslag in vrijwel elke dienst op het internet. Risico's in DNS zijn daardoor in feite dus risico's op alle lagen."

Dat maakt het huidige lek erg gevaarlijk, vind ook Marco Barkmeijer van SecureLink Nederland: "Het recente DNS lek wordt door velen terecht gezien als de grootste cyber-bedreiging van de laatste 10 jaar. In tegenstelling tot aanvallen zoals het "I Love You" virus dat heel zichtbaar en tastbaar was, is de DNS cache poisoning aanval onzichtbaar en heel moeilijk te detecteren. De aangerichte schade wordt pas dagen, weken of zelfs maanden nadien zichtbaar in de vorm van illegale transacties met gestolen identiteitsgegevens of door misbruik van gevoelige informatie onderschept in mailverkeer. Dit soort van DNS lekken bedreigen het vertrouwen in het Internet. Het ondermijnt en vertraagt het gebruik van fundamentele Internettoepassingen zoals eCommerce, eBanking, messaging, etc."

Hoeksteen internet mank

Op een bijeenkomst van de Internet Engineering Task Force (IETF) in Dublin werd eind juli besloten voorlopig geen nieuwe patches uit te brengen voor het ernstige DNS-lek waarmee het mogelijk is websites te ‘kapen' en mailberichten af te vangen. Olaf Kolkman, directeur van NLnet Labs schreef hierover eerder in een opinieartikel: "Er is door de DNS-werkgroep van de IETF besloten om de voorgestelde lapmiddelen eerst goed te onderzoeken op hun complexiteit en effectiviteit. Er wordt dus wel degelijk iets gedaan binnen de IETF: maar voordat grootschalige en wereldwijde oplossingen worden gerealiseerd, wordt er eerst goed nagedacht."

Toch vindt een deel van de beveiligingsexperts dat er meer moet gebeuren. Petros Mylonopoulos van Ermis ICT Diensten & Producten: "Het is belachelijk dat IETF niets wil doen aan het protocol. Een van de hoekstenen van internet is mank en dat moet worden opgelost. Dat dat tijd en geld gaat kosten is een feit, maar wat kost het wanneer hele TLD's worden voorzien van valse DNS-gegevens? Niet alleen qua gemiste inkomsten voor bedrijven maar vooral voor particulieren die ervanuitgaan dat ze ook op de website zitten die ze willen hebben om hun bankrekening in te zien."

DNSSEC moet uitgerold

Van Beek vindt dat softwareleveranciers pro-actiever moeten zijn in het stimuleren van de vernieuwing van het DNS-protocol: "Een structurele oplossing zou vanuit de softwareleveranciers moeten komen. Zolang deze leveranciers aan zowel de server als de client kant oude standaarden en versies blijven ondersteunen (vaak als default) ontstaat er nergens initiatief (of überhaupt een mogelijkheid, aangezien er incompatibiliteit ontstaat) om dergelijke problemen op te lossen. Grote softwareleveranciers zouden de handen ineen moeten slaan om structurele verbeteringen in oude standaarden door te voeren (in eerste instantie DNS, SMTP). Alleen op die manier ontstaat er voldoende momentum om verandering te realiseren. Dit is geen beheer- of security probleem (het gevolg vervelend genoeg wel), maar achterstallig onderhoud."

Esschendal gaat nog verder. Hij vindt dat er handhaving moet plaatsvinden op het internet: "Ik zou willen voorstellen dat de internetknooppunten overal ter wereld richtlijnen opstellen waaraan aangesloten partijen moeten voldoen. Een veilig en actueel netwerk moet een voorwaarde worden om te mogen aansluiten. Als een bedrijf dat niet heeft, kan het worden gesanctioneerd, tot aan afsluiting toe als ultieme maatregel."

Willems pleit voor het invoeren van het beveiligde DNSSEC-protocol: "Het is niet gemakkelijk om Secure DNS snel uit te rollen, maar als SIDN en grote spelers als  Surfnet en ISP's zich hier sterk voor maken, kan Secure DNS snel een feit zijn met als effect: zwaan kleef aan."

Patch nu

Een deel van de beveiligingsexperts vindt het verstandig dat de DNS-werkgroep van de IETF afwachtend is in het uitbrengen van nieuwe patches. Ton van den Berg, ICT Architect bij Kender Thijssen: "Internet is nooit bedoeld als een zwaar beveiligd netwerk, maar als een net voor gegevensuitwisseling tussen mensen die weten wat ze doen. Echter we leven in het nu. De wereld wordt er niet beter van als we alleen maar bezig zijn lekken of lekjes te dichten in systemen die al zo lang draaien. De IETF heeft een verstandig besluit genomen."

Dimitri Tzoumas van Ermis ICT Diensten & Producten is teleurgesteld over de kwaliteit van de huidige patch, al is hij blij dat deze bestaat: "In 0,7 seconden of in 24 uur is een significant verschil, het patchen van de servers is dus niet geheel voor niets geweest. De manier waarop de patch is getest is wel discutabel en laat zien dat het delen van de informatie met een select gezelschap een slecht geteste patch tot leven heeft gebracht, maar het is er wel een die ons de tijd geeft na te denken hoe het nu wel moet."

Ook Esschendal geeft aan dat een patch beter is dan geen patch "Ook als een patch niet de hele oplossing biedt is er geen reden om deze niet te installeren."
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Gepatchte DNS-servers binnen tien uur over te nemen

Nederlander vond als eerste details DNS-lek

DNS-lek maakt internetbankieren onveilig

DNS-patches vertragen internetverkeer

DNSSEC enige oplossing tegen DNS-lek

Gepatchte DNS-servers binnen een dag te hacken

Apple-patch voor DNS-lek deugt niet

Geen nieuwe patches ondanks DNS-gevaar

Apple brengt patch uit voor DNS-lek

DNS-servers aangevallen

Niet alle providers gepatcht tegen DNS-lek

Beheerder patcht DNS-lek vaak ongemerkt

Apple heeft nog geen patch voor DNS-lek

Kaminsky geeft meer details over DNS-lek

Veilig internetbankieren ondanks DNS-lek

Cisco: schakel DNS-server uit

Zeker helft DNS-servers nog niet gepatcht

Patchen DNS-lek is niet voldoende

Minderheid bedrijven heeft DNS-lek gedicht

Details DNS-lek uitgelekt

DNS infrastructuur vertoont nog steeds cruciale beveiligingsrisico's

DNS vaak onvoldoende beveiligd

DNSsec wordt wereldwijd meest gebruikt bij .NL

SURFnet ondersteunt veilig internetprotocol

Oud-agent wordt hoogleraar webcriminaliteit

Internet krijgt beveiligd DNS-protocol

.com-domein krijgt beveiligd DNS-protocol

Beveiligingswereld loopt achter de feiten aan

Kaminsky vond DNS-lek dankzij fitnessongelukje

Windows 7 biedt betere DNS-beveiliging

Organisaties verwaarlozen DNS-infrastructuur

Nederland patcht slechter tegen Kaminsky-lek

InfoSec – Bedreigingen wisselen per sector

‘TCP/IP-lek’ zit in besturingssysteem

Internetgebruik detailhandel groeit gestaag

Amsterdam neemt Getronics in bescherming

SIDN: vanaf 2009 overstap naar DNSsec

Security moet het huis niet dichtmetselen

VS verplicht DNSSEC voor overheid

Firefox beschermt tegen DNS-gat

Getronics: niets mis met Amsterdamse DNS

Aantal DNS-aanvallen neemt toe

'Getronics incompetent bij DNS-patch Amsterdam'

Authoritative nameservers vatbaar voor Kaminsky lek

Mailservers nog kwetsbaar voor DNS-lek

Is de IP-protocolsuite überhaupt wel veilig?

Getest: exploittool voor DNS-lek


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-13T07:43:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.