Serie: Veilig back-uppen van Windows-werkstations

Windows 7 Backup & Restore

Deel 2

Dit artikel delen:

In Windows 7 zit een back-up en systeemherstel geïntegreerd in de vorm van Backup & Restore. Wat kun je ermee en heb je dan nog wel aparte back-upsoftware nodig?

Met Windows 7 Backup & Restore kun je volledig geautomatiseerde back-ups instellen en daarbij aangeven wat je wanneer geback-upt wil hebben. Hierbij kruist het systeem standaard het maken van een systeemkopie aan, waarmee je een Windows-werkstation bij problemen snel weer kunt herstellen. Er is geen wizard of aanwijzing die je verplicht een systeemherstelschijf aan te maken, maar dat moet je dus beslist wel doen. Helaas kan dit alleen door een schijf te branden, via een cd- of dvd-brander. Wij zouden graag een optie gezien hebben om de systeemherstelschijf als een ISO-bestand aan te maken.

Back-ups en systeemkopieën

De functionaliteit van het back-upprogramma van Windows 7 blijkt vrij volledig. Naast de gewone back-ups van bestanden en het herstel daarvan, biedt Windows 7 Backup ook de mogelijkheid om een systeemkopie aan te maken. Dat is een image van de volledige harde schijf. Er kunnen meerdere versies van systeemkopieën bijgehouden worden, maar alleen op externe cd's of dvd's of externe harde schijven die in NTFS geformatteerd zijn. Het bronvolume moet overigens ook NTFS zijn.
Het is mogelijk om een systeemkopie naar een netwerkvolume te schrijven, maar dan kun je er maar één versie van bijhouden: de laatste. Door handmatig de huidige schijfkopie te verplaatsen voordat je een nieuwe schijfkopie maakt, kun je toch meerdere versies bijhouden, maar dat moet dus volledig handmatig. De reden hiervoor zal vermoedelijk zijn dat Microsoft gebruik maakt van de NTFS-functionaliteit om meerdere revisies van bestanden bij te houden om verschillende systeemkopieën op te slaan. Via een netwerkdeling bestaat deze meerdere-versies-functionaliteit niet. Niettemin had daarvoor wel iets extra geregeld kunnen worden in de software, vinden wij. Zo heel veel moeite had dat immers niet gekost.

Praktijk

Hoewel je bestanden en hele schijven kunt back-uppen en herstellen, systeemherstel kunt uitvoeren en alles automatiseren, heeft Microsoft helaas wat steken laten vallen bij de gebruikersvriendelijkheid van het standaard back-up- en herstelprogramma van Windows. Zo maakt de software een strikt doch nodeloos onderscheid tussen lokale stations en netwerkshares. Ook al heb je van die laatste een driveletter, dan nog kun je die niet gebruiken. Nee, je moet het hele unc-pad met de juiste autorisatie zelf invullen. De herstelfunctionaliteit heeft hetzelfde probleem. Als je maar één bestand uit een back-up op een netwerkdrive moet hebben, duurt het daardoor even voordat je die te pakken hebt. Dat is tijdsverlies, ook al duurt de eigenlijke restore van dat ene bestand minder dan een seconde.
Onze testboom werd geback-upt én teruggezet in minder dan twee en een halve minuut voor elk. De systeemkopie naar een netwerkvolume kregen we echter niet voor elkaar. Steeds als we het probeerden, kregen we nadat de software nauwelijks een gigabyte had gekopieerd een foutmelding van Windows 7 met de melding dat onze netwerkverbinding verbroken was. Dat klopt uiteraard niet, want omdat Windows 7 tijdens de test in een virtuele machine draaide op de machine die ook het netwerkvolume deelde, kwam er in deze test geen fysieke netwerkverbinding aan te pas. Het gaat om een oude bug in de netwerkfunctionaliteit van Windows 7 die we al vaker zijn tegengekomen. Overigens, XP en Vista hebben last van hetzelfde euvel.

Conclusie

Windows 7 Backup en Restore zit standaard bij Windows, dus kost het je niets extra. Bestanden back-uppen en de harde schijf ‘imagen' kan helaas niet gecombineerd worden. Omdat je netwerkshares niet met reeds aangesloten driveletters kunt aanspreken, verlies je bovendien wat tijd in de bediening van het geheel. Grote hoeveelheden back-uppen over het netwerk levert ook al problemen op. De standaard back-up van Windows is beter dan niets, maar zou eigenlijk veel beter horen te zijn. Microsoft zou zich kunnen spiegelen aan Apple, dat wel een volwaardig en goedwerkend standaard back-upsysteem voor Mac OS X-werkstations heeft in de vorm van het onvolprezen Time Machine.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geregeld een volledige back-up. Ik heb al 3 dozen vol met back-ups. De oude worden niet toegelaten, er moet steeds een nieuwe in. Ik ben het een beetje zat. Hoe kan ik de oude leegmaken en opnieuw gebruiken?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-14T08:54:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.