Pinkroccade verstevigt positie op zorgmarkt

Het grote geld lokt

Dit artikel delen:

Lange tijd is het sappelen geweest voor ict-bedrijven in de zorgsector. Hooguit 1,5 procent van het zorgbudget was bestemd voor investeringen in automatisering. Maar het tij is aan het keren. Ict wordt als motor gezien van de broodnodige vernieuwing in de zorgsector. Marktpartijen als Pinkroccade haasten zich om hun positie in te nemen.

Pinkroccade heeft voor een onbekend bedrag een meerderheidsbelang van 60 procent genomen in Pharmapartners. Dit bedrijf verzorgt de informatievoorziening voor een groot aantal huisartsen, apotheken, fysiotherapeuten en andere zorgverleners in Nederland. Vorig jaar bereikte het een omzet van een kleine dertig miljoen gulden. Het is de tweede investering die Pinkroccade in korte tijd uit trekt om zijn positie in de zorgsector te verbeteren. In juli rondde Pinkroccade de overname af van Two Ways. Deze onderneming verzorgt de automatiseringsdiensten van een zevental met Hiscom-software uitgeruste ziekenhuizen. Getronics zette een soortgelijke stap door eind 2000 Div op te kopen, dat zich net als Two Ways richt op de automatisering van een aantal Hiscom-ziekenhuizen.
Lange tijd is er nauwelijks beweging geweest in de automatisering van zorginstellingen. Door een beperkte markt en gebrekkige koppelingen gedwongen, kochten zij hun software vaak bij één partij in. Deze situatie heeft de automatisering in de zorgsector lange tijd in een verlammende greep gehouden. Ook Pinkroccade zelf had hier last van. Zijn Healthcare-tak, het vroegere Roccare, bleef steken bij de automatisering van acht ziekenhuizen en een aantal psychiatrische instellingen.

Overheidsinvestering

De overheid is een belangrijke regisseur in de voorgenomen koerswijziging in de zorgsector. Het Rijk heeft toegezegd 220 miljoen gulden vrij te maken voor het verbeteren van de automatisering in de zorgsector. Speerpunt is een elektronisch patiëntendossier dat toegankelijk moet zijn voor verschillende zorgverleners: medisch specialisten, huisartsen en apothekers. De behoefte is groot, zo bleek uit een enquête eind vorig jaar gehouden door het Petrus Camper Instituut, het wetenschappelijk bureau van de Orde van Medisch Specialisten. Het overgrote deel van de ondervraagde specialisten was ervan overtuigd dat een onafhankelijk elektronisch patiëntendossier hard nodig is om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
Pinkroccade en andere aanbieders azen op het realiseren van dit elektronisch patiëntendossier, waarvoor in iedere regio waarschijnlijk centrale infrastructuurvoorzieningen ingericht moeten worden. Met de investering in Pharmapartners verstevigt Pinkroccade zijn positie op het vlak van informatie-uitwisseling tussen verschillende medische disciplines. Het concern was in Apeldoorn al betrokken bij de communicatie tussen huisartsen, apothekers, ziekenhuizen en andere zorgverleners.

Eigenbelang

De overheid grijpt deels uit eigenbelang in. Elektronische patiëntendossiers moet de zorg efficiënter en daarmee goedkoper maken. Ook op een ander vlak, de uitdijende wachtlijsten, is het rijk druk bezig om kostenbesparingen voor te bereiden. Ziekenhuizen zijn binnenkort verplicht om voor ieder specialisme gecodeerde behandelingen te registeren en deze aan te leveren aan de centrale overheid. Deze informatie moet duidelijkheid scheppen over de soort en hoeveelheid medische behandelingen in ziekenhuizen. Doel is om beter zicht te krijgen op het zorgaanbod, zodat dit beter af te stemmen is op de vraag.
Het registreren en aanleveren van deze informatie noopt veel ziekenhuizen tot nieuwe ict-investeringen. Registratiemodules moeten vernieuwd en veel ziekenhuizen richten management-informatiesystemen in om de benodigde informatie boven water te krijgen. Ook op dit gebied verdringen leveranciers elkaar om het eigen marktaandeel zeker te stellen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-10T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.