Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Computable Awards-genomineerde aan het woord: IMK

Han Dieperink

Han Dieperink

Het is bijna zover! Op 30 oktober vindt de spectaculaire uitreiking van de Computable Awards 2018 plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. In deze reeks spreken we met de genomineerden over hun bedrijf en hoe ze toeleven naar de belangrijkste dinsdagavond van het jaar. Han Dieperink, algemeen directeur bij het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK),blikt in dit artikel terug en kijkt vooruit.

Hoe kijkt uw organisatie terug op de eerste negen maanden van 2018?
Onze business is volledig gericht op het mkb en is sterk afhankelijk van het economisch klimaat. Het gaat economisch voor de wind na een historisch lange crisis en dat betekent een flinke verandering in onze dienstverlening. Waren de afgelopen jaren volledig gericht op turn-around van bedrijven, in de afgelopen negen maanden ging het vooral over financiering van bedrijven. Door de opgelopen krassen bij mkb-organisaties tijdens de crisis zijn banken terughoudend en daarmee staan veel ondernemers in de kou terwijl er groeikansen voor het grijpen liggen. Dat gat in het financieringslandschap willen we dichten.

Wat is in uw ogen in deze periode de meest opvallende gebeurtenis in de Nederlandse ict-markt? Waarom vindt u dit?
Zonder twijfel de opkomst van het algoritme en machine learning. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en de samenleving wordt zich snel bewust van de voordelen en schaduwzijde van deze ontwikkeling. Welke banen gaat het kosten en wanneer? En welke nieuwe kansen levert het op? In Gartner-termen zitten we intussen op of op weg naar de peak of inflated expectations en over één à twee jaar weten we beter wat we er aan hebben.

Wat zijn jullie meest aansprekende prestaties tot nog toe in 2018?
We hebben in 2018 door gebruik van online media en simpele algoritmes tien keer meer ondernemers-met-uitdagingen gevonden dan in vorige jaren met traditionele kanalen. En dat heeft voor duizenden ondernemers oplossingen gebracht, die er anders niet waren geweest. Voor honderden ondernemers maakte dat het verschil tussen stoppen of doorgaan.

Wat was jullie belangrijkste leerles tot nog toe in 2018?
Dat effectieve algoritmes veel complexer zijn dan we vooraf dachten. Maar dat de richting wel goed is. Een kwestie van onverminderd doorgaan. In veel maatschappelijke uitdagingen gaan algoritmes stukjes van de puzzel opleveren.

Iedereen transformeert; waarheen ontwikkelt uw organisatie zich? Hoe gaan jullie dat doen?
Het IMK transformeert van een klassieke consultancy organisatie naar een hybride dienstverleningsmodel waarin online dienstverlening leidend zal zijn en conventionele dienstverlening aanvullend. Beide kanten zijn cruciaal om tot hoogwaardige dienstverlening te komen.

Wat worden voor jullie de uitdagingen van 2019? Waarom is dit?
Onze grootste uitdagingen zijn het versnellen van onze innovatie en het ontwikkelen van nieuwe expertises en competenties bij onze professionals. Het eerste is een capaciteitsuitdaging en het tweede een cultuuromslag.

Waarop gaat uw organisatie zich in 2019 richten? Waarom is dit?
Wij richten ons in 2019 primair op een leidende adviserende positie in de financieringsmarkt voor mkb-organisaties, gericht op het voorkomen van tijd- en geldverspilling. Daarmee versterken het mkb en dat is de banenmotor in de economie.

Wat betekent een nominatie voor de Computable Awards 2018 voor uw organisatie?
Het is een waardevolle erkenning voor het feit dat de transformatie van het IMK naar hybride dienstverlening daadwerkelijk plaats vindt. Daarnaast vinden we deze nominatie een erkenning voor de bijdrage die het mkb in de samenleving heeft. Deze sector verdient innovatie.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-26T10:31:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.