Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Over Kennis- en Exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties (KOOP)

Silver

KOOP

KOOP, het Kennis- en exploitatiecentrum voor Officiele OverheidsPublicaties, is de drijvende kracht achter de grootste overheidsinformatie portalen op internet: Overheid.nl, Wetten.nl en Officielebekendmakingen.nl. KOOP ondersteunt alle overheidsorganisaties in Nederland om, elke dag, de basis van onze democratie en overheidsdienstverlening te handhaven en verbeteren.

We hebben het allemaal op school geleerd: “Een ieder wordt geacht de wet te kennen.” Lange tijd klonk dat als een holle frase, want de ‘wet’ was omvangrijk, ingewikkeld en te vinden in stoffige boeken.

De komst van internet bood de overheid de gelegenheid om officiële overheidspublicaties op transparante wijze voor iedereen beschikbaar en toegankelijk te maken. Het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) heeft de opdracht om dit te realiseren en wetten, officiële publicaties en parlementaire stukken op internet te publiceren en vindbaar te maken. Omvangrijk en ingewikkeld is de wet nog steeds, maar dankzij KOOP kan tegenwoordig iedereen op internet kennisnemen van de wet.

KOOP is onderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ruim 110 projectleiders, inhoudelijk experts en juridische informatici bouwen en onderhouden de systemen waarmee de regelgeving en officiële publicaties van alle overheidsorganisaties in Nederland worden gepubliceerd.

De meest bekende diensten van KOOP zijn Wetten.nl, de Staatscourant, het Staatsblad, lokale bladen, alle te vinden op overheid.nl. Maandelijks worden deze collecties 2,5 miljoen keer geraadpleegd en alleen al met de digitale Staatscourant bespaart de overheid 10 miljoen per jaar.

Deze en andere diensten worden aangeboden via het overkoepelende portaal Overheid.nl .

-      Wetten.nl bevat de volledige nationale wet- en regelgeving zoals die thans geldig is. De site bevat uitgebreide zoekmogelijkheden en heeft diverse geavanceerde functies, bijvoorbeeld om verschillende versies van een wet met elkaar te kunnen vergelijken.

-      Op Officielebekendmakingen.nl kunnen alle Kamerstukken en Officiële bekendmakingen (zoals Staatsblad en Staatscourant) sinds 1995 worden geraadpleegd. Op deze site worden ook nieuwe wetten afgekondigd, want tegenwoordig is alleen die elektronische versie authentiek.

-      Op deze site worden ook alle regelingen van lagere overheden gepubliceerd, want ook die zijn tegenwoordig alleen in elektronische versie geldig. KOOP organiseert en ondersteunt het publicatieproces voor al deze overheden.

-      Data.overheid.nl is de centrale website waar alle overheidsorganisaties hun Open Data kunnen publiceren. Burgers, overheid en bedrijfsleven kunnen hier meer dan 11.000 datasets makkelijk vinden en hergebruiken.

-      De Wettenpocket+, een app waarmee juridische professionals altijd de meest recente versie van de voor hen relevante wet- en regelgeving bij zich kunnen hebben.

-      Over uw buurt, een app waarmee elke burger dagelijks geïnformeerd kan worden over nieuwe regelgeving, vergunningaanvragen en andere belangrijke gebeurtenissen in de eigen omgeving.

-      Linkeddata.overheid.nl geeft inzicht in de verbanden die er bestaan tussen wet- en regelgeving, rechterlijke uitspraken, Europese regelgeving en parlementaire documenten. Deze verbanden worden onder meer gedetecteerd door de LinkeXtractor, door KOOP ontwikkelde slimme software die een enorme variëteit aan tekstuele verwijzingen omzet naar miljoenen computerleesbare hyperlinks.

En de ontwikkelingen gaan door: als een spin in het web is KOOP betrokken bij tal van innovatieve projecten. Sommige projecten zijn van cruciaal belang voor het digitaliseren en optimaliseren van de hele wetgevingsketen, andere projecten beogen juist de toegankelijkheid van overheidsinformatie voor burgers en juridische professionals te verbeteren.

Uiteraard doet KOOP dit niet alleen. Samen met haar opdrachtgevers, gebruikers en een intensieve samenwerking met specifieke (niche)spelers uit de markt blijft KOOP zoeken naar nieuwe mogelijkheden om overheidsinformatie in samenhang toegankelijk te maken en houden.

Meer informatie over KOOP en de ruim 30 projecten en producten kunt u vinden op Koopoverheid.nl.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-29T10:53:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.