Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Meebouwen aan een topbedrijf

Wie als nieuwsgierige IT’er graag werkt met state of the art technology, uitkijkt naar grote IT-uitdagingen samen met vooraanstaande leveranciers en liever agile werkt, denkt niet direct aan een grote verzekeraar als werkgever. Toch is dit, ook door de keuze voor cloud, exact wat Achmea biedt.

Achmea is een geweldig  voorbeeld van een  organisatie die langetermijnvisie  combineert  met vooroplopen en samenwerken. De  verzekeraar implementeert de nieuwste  technologie met eigen medewerkers in  samenwerking met partners, zoals met  Microsoft en SAP. “Hierdoor hebben  onze medewerkers kennis van nieuwe  technologieën en dragen ze bij aan zeer  uitdagende projecten, zoals de migratie  van het SAP-landschap naar Azure.”  Mustafa Gurses, senior Manager Infra  Delivery, vertelt graag en enthousiast  over zijn werk. Volgens hem is Achmea  met voorsprong het interessantste  bedrijf vanwege de diepgaande technologie  en omdat medewerkers alle  mogelijkheid krijgen om hierin mee  te ontwikkelen. 

Dat de financieel dienstverlener ook  marktleider is op de Nederlandse  markt, maakt deze werkgever extra  aantrekkelijk. In Nederland verzekert  Achmea ruim 10 miljoen mensen voor  onder andere zorg, schade en inkomen.  Daarnaast is Achmea actief in Griekenland,  Turkije, Slowakije, Canada en  Australië.

Cloud first

"'Nieuwe technologie moet passen in het geheel. Dat is mensenwerk!'"

Een aantal jaar geleden koos Achmea ervoor een digitale verzekeraar te worden. Klaas Visser, Enterprise Architect: “Onze klanten hebben steeds vaker digitaal contact met Achmea. Om daar goed invulling aan te geven, wil je wendbaar en snel zijn. Tegelijkertijd moeten wij als organisatie concurrerend én veilig zijn. Cloud biedt hiervoor de digitale infrastructuur.” 

Alle eisen verwerkte Achmea in de ‘cloud first’-visie. De first van cloud betekent maximaal gebruikmaken van de voordelen die de cloud biedt. De IT-architectuur van Achmea ondersteunt ook andere oplossingen, maar die past de organisatie alleen toe als dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer een leverancier nog geen producten biedt die geschikt zijn voor cloud.

Transitie met impact

Cloud first als strategische pijler was de start van een uitdagende transitie met impact op technologie, maar ook op de organisatie en de processen. Klaas: “Dat nieuwe technologie in de cloud beschikbaar is, betekent niet dat deze direct voor ons toepasbaar is. We doen er veel voor om te zorgen dat deze nieuwe technologie past in het geheel, zodat de gegevens van klanten veilig zijn en blijven. Dat is mensenwerk.” Voor veel medewerkers betekende cloud first een andere manier van werken. Achmea zorgde ervoor dat nagenoeg iedereen mee kon in het proces. Het ultieme bewijs dat de organisatie dit op de juiste wijze aanpakte was de enorme belangstelling voor de Azure- bootcamps.

Agile

"'Achmea gaat altijd voor de nieuwste technologie en wil de kennis en kunde in eigen huis hebben'"

Doordat steeds meer leveranciers van technologie, zoals SAP, hun producten naar de cloud brengen, kan ook het Achmea IT-platform meer richting cloud bewegen. Mustafa: “Wij ontwikkelen onze technische infrastructuur richting een ‘software defined infrastructuur’, die absoluut aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet voor onderwerpen als security, compliance, beschikbaarheid, korte levertijden en wendbaarheid.”

Dit soort infrastructuren succesvol beheren, onderhouden en plannen vereist een kristalheldere visie, goed uitgewerkte roadmaps en professionele vakmensen. Maar ook flink wat sturing. De agile manier van werken bracht de oplossing.

Pionieren

Achmea gaat altijd voor de nieuwste technologie en wil de kennis en kunde in eigen huis hebben. Van de circa 1.500 IT-specialisten houden zich er rond de honderd bezig met de cloud, nog eens honderd met infrastructuur en een paar honderd met het toepassen van cloudinfrastructuur op applicaties. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met diverse IT-partners. “Innovaties gaan zo snel, dat weinig bedrijven dit alleen kunnen”, verduidelijkt Mustafa. “We ontwikkelen samen met Microsoft een infrastructuurbouwblok waarmee SAP-migraties bij andere klanten van Microsoft versneld kunnen worden. Achmea loopt voorop en soms is het echt pionieren.”

Nieuwsgierige IT'ers

Samenwerken zit in de cultuur van de van oorsprong coöperatieve organisatie. Dat blijft, aldus Klaas: “Cloud first zal zich op termijn bewegen naar cloud only, zodat onze infrastructuur digitaler wordt. Dit stelt ons in staat om steeds sneller gebruik te kunnen maken van nieuwe technologie, nieuwe data analysefuncties en nieuwe applicaties. Onze processen worden daardoor steeds intelligenter en beter afgestemd op klanten en partners.” De ‘cloud first’-visie maakt Achmea competitief. Het kan alle veranderingen bijhouden en innoveren om de businessvraag voor te blijven. Om dit te optimaliseren zoekt Achmea nieuwsgierige IT’ers die graag op hoog niveau werken met de nieuwste technologie én het verschil willen maken. Mustafa: “Grote IT-aanbieders werken graag met ons samen omdat wij veel kennis en kunde in huis hebben. En omdat wij in staat zijn om die reis met elkaar te maken. Als IT’er wil je hier toch deel van uitmaken?”

Meer weten over Achmea? Bekijk de website: www.werkenbijachmea.nl

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-20T10:00:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.