Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Een nieuw tijdperk is aangebroken met het intuïtieve netwerk

Zou het niet fantastisch zijn als je fysieke netwerk vanuit één punt gestuurd kan worden, wereldwijd tot in grote hoeveelheden? Als je netwerk leert van de opdrachten die jij geeft, precies doet wat je nodig hebt om altijd snel, beschikbaar en veilig te zijn voor elk type device of gebruiker? En als het zo ver gaat dat het aanvoelt wat er nodig is om dit te bereiken?

Cisco heeft deze zomer een nieuwe aankondiging gedaan van haar nieuwe lijn met producten rondom een nieuw concept: The Network Intuitive. Een innovatie op Software Defined Networking, in dit geval vooral gepositioneerd als ‘access laag’, die je net als je Active Directory centraal en vanuit één punt kan aansturen en beheren. Je hoeft dus niet meer alle netwerkcomponenten langs om de configuratie aan te passen, dit doe je allemaal centraal. Op basis van policies geef je het beleid aan, sluit je componenten waarna de rest in feite vanzelf gaat.

Het netwerk is daar waar jij bent!

Een netwerk is niet langer alleen onderdeel van een kantoorgebouw. Het is een combinatie geworden van gebouwen, datacenters, cloud omgevingen, wireless en mobiele gebruikers of IoT devices die zich over de gehele wereld verplaatsen en toegang vragen tot jouw data en applicaties. Als organisatie dien je in staat te zijn deze altijd en overal ter beschikking te stellen, op een veilige en toch toegankelijke manier. Je wilt namelijk geen drempels opwerpen om productiviteit en (hyper)connectiviteit te remmen. Dit geldt voor je medewerkers en je klanten, maar ook voor het groeiende aantal machines die in je netwerk aanwezig zijn. Denk aan nieuwe vormen van verlichting, handheld scanners in je magazijn, sensoren die machines bewaken, beveiligingscamera’s of misschien wel auto’s in de nabije toekomst.

Een netwerk dat je aanvoelt!

De nieuwe Cisco Catalyst 9000 serie is een volledig nieuw concept dat we ook kunnen schalen onder de definitie ‘Software Defined’ zoals we dat al kennen vanuit de Nexus 9000 serie, ofwel Cisco ACI. Een centrale software gestuurde module in het netwerkt zorgt er nu voor dat het beleid dat je bepaalt in de policies wordt doorgezet naar alle componenten in je netwerk. Dit maakt vooral de segmentatie in je netwerk relatief eenvoudig en snel. Door dit op een verregaande manier te automatiseren zorg je ervoor dat het netwerk steeds meer voor je gaat werken. Door te herkennen wat er gebeurt en de data steeds beter te analyseren, begrijpt het netwerk steeds beter wat je wilt bereiken. Op deze wijze kan je een groeiend aantal componenten zoals routers, switches en end-points goed beheren en kan je snel reageren op momenten dat het er echt toe doet.

Een netwerk dat voor je werkt!

Voor Axians is deze nieuwe ontwikkeling een duidelijke route naar verdere intelligentie en verregaande automatisering om (hyper)connectiviteit, Cloud, Big Data, blockchain en IoT diensten op een gecontroleerde manier te kunnen ondersteunen. De komende jaren zal dit netwerk op basis van machine learning verder uitgroeien tot een netwerk dat beslissingen voor je kan maken en ook direct kan uitvoeren. Het leert op basis van data karakteristieken, zelfs wanneer de data encrypted is en het netwerk begrijpt wanneer er activiteiten plaatsvinden die niet ‘normaal‘ zijn door events aan elkaar te correleren.

Het netwerk zal in de toekomst van je leren. Het zal je steeds beter aanvoelen en weten wat je nodig hebt. Het zal er altijd voor je zijn en keihard werken om je altijd te beschermen waar jij ook bent. Het netwerk dat je echt begrijpt!

Een veilig en flexibel bedrijfsnetwerk met Cisco Software-Defined Access (SDA)

Zou het niet fantastisch zijn als je fysieke netwerk vanuit één punt gestuurd kan worden, wereldwijd tot in grote hoeveelheden? Als het leert van de opdrachten die jij geeft, precies doet wat je nodig hebt om altijd snel, beschikbaar en veilig te zijn voor elk type device of gebruiker?

Het is nu mogelijk met het intuïtieve netwerk van Cisco. Een innovatie op Software Defined Networking, die je net als je Active Directory centraal en vanuit één punt aanstuurt en beheert. Nieuwsgierig geworden?

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind het een zeer logische stap dat je strategische taken strategisch centraal probeert te laten verlopen. Wel zal Cisco er op bedacht moeten zijn dat er geen situaties gaan voorkomen zoals die van Google waar een medewerker centraal, met het versturen van een foute code naar servers wereldwijd, het voor elkaar kreeg een aanzienlijk deel van japanse netwerken buiten werking te stellen. Met deze acie is a: duidelijk geworden hoeveel macht Google feitelijk blijkt te beschikken, iets wat zeker vragen op dient te roepen wereld wijd en twee, een dergelijke stap van Cisco vraagt om de nodige zekerheids processen en procedures. Niet in de laatste plaats en gehele reviesie van securtiy policies in procesmatige zin.

Vanuit de geest van digitaal automatiseren bezien natuurlijk wel een zeer zinvolle stap.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-08T16:01:00.000Z Axians
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.