Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Drie baanbrekende voordelen van Infrastructure as Code

Van een beheerorganisatie naar continu lerende programmeurs – voordeel voor business en IT

Het ontwerpen, bouwen en implementeren van een nieuwe IT-omgeving is een tijdrovende klus. Zelfs wanneer je dit in een publieke clouddienst als Microsoft Azure doet. Klikken, slepen, kiezen, kopiëren, kijken, controleren. En dat allemaal in een portaal met ‘grafische gebruikersinterface.’ Zo’n methode is niet langer houdbaar in moderne omgevingen. De oplossing? Infrastructure as Code.

Infrastructure as Code

Wat is Infrastructure as Code? Wanneer we een online encyclopedie erop naslaan lezen we dat Infrastructure as Code een methode is om (nieuwe) datacenters te implementeren en beheren via door machine leesbare bestanden in plaats van fysieke configuratie of interactieve configuratietools. In het Nederlands: u gaat niet langer via een portaal een nieuwe configuratie ‘bij elkaar klikken’, maar via (bijvoorbeeld) Azure DevOps of Github Enterprise-bestanden (scripts) samenstellen die de configuratie bevatten. Deze bestanden zijn de “templates”(sjablonen). Via deze methode kan een programmeur niet alleen virtuele servers, maar bijvoorbeeld ook load balancers en andere netwerkapparatuur configureren.

Andere vaardigheden

Het gaan werken met Infrastructure as Code vraagt andere, nieuwe vaardigheden van een IT- beheerorganisatie. Naast het snappen hoe IT-infrastructuren werken zullen medewerkers ook moeten leren programmeren. Én deze medewerkers moeten in staat zijn (of ook leren) om via Agile processen te werken.

Drie baanbrekende voordelen

Zeer waarschijnlijk zijn er meer voordelen, maar wij geven u hier de drie voor uw organisatie belangrijkste voordelen van Infrastructure as Code. Voordelen die hét verschil gaan maken.

1. Uniformiteit

Medewerker één kiest voor methode A om iets te doen, maar medewerker twee heeft ooit methode B geleerd. Nu kunt u dat afvangen door een procedure af te spreken, maar minieme verschillen zullen altijd blijven bestaan. Die verschillen zijn er niet als u gebruikmaakt van de nieuwe programmeermethode. Want wanneer een template eenmaal is gemaakt kan die keer op keer ingezet worden om een automatische configuratie te maken. En machines zijn gelukkig ‘dom’, dus die ‘doen gewoon’ wat in de template staat. Keer op keer op keer. Dat zorgt voor uniformiteit, wat goed is voor de beheer(s)baarheid van de hele IT- omgeving.

2. Snelheid

Wanneer medewerkers niet meer elke keer een configuratie hoeven samen te stellen, dan gaat de implementatie een stuk sneller. Wanneer die configuratie tientallen of zelfs duizenden machines (virtuele servers, of in het geval van de Rabobank; virtuele desktops) betreft, scheelt dit heel veel tijd en daarmee geld.

3. Proces technische uitrol

Bij verantwoording voor de technische uitrol gaat het niet om de negatieve insteek van ‘schuldig’, maar om de positieve benadering binnen de groep van programmeurs. De waarheid staat namelijk altijd in de code die is geschreven, inclusief versiebeheer. Niemand kan zomaar iets veranderen, alles voor de technische uitrol is altijd traceerbaar. Dat betekent dat wanneer ‘iets’ niet werkt, het team razendsnel terug kan naar een eerdere versie, kan onderzoeken wat de oorzaak is en dit oplossen. Dat is binnen een Agile softwareontwerpproces een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Testen?

Is testen dan niet meer nodig? Jazeker wel, maar dat gebeurt op precies dezelfde manier en dat brengt gelijk twee extra voordelen. Ten eerste is er snelheidswinst. Het team werkt met exact gelijke geprogrammeerdecode voor de Dev/Test-omgeving als de productieomgeving. Dit zorg ervoor dat de testresultaten een hogere betrouwbaarheid krijgen, maar een goed bevonden testomgeving ook razendsnel naar productie kan. Als tweede voordeel is het eveneens snel kunnen teruggaan naar een eerdere versie als iets onverhoopt toch niet werkt. Zo’n eerdere versie kan van ‘slechts een uur geleden’ zijn. Met Infrastructure as Code kun je met vijf programmeurs aan één en dezelfde code werken en elke versie is traceerbaar. Problemen in de testomgeving zijn daarmee in een handomdraai op te lossen.

Werkelijke voordeel

Wanneer u Infrastructure as Code omarmt krijgt u de hierboven beschreven voordelen. Maar eigenlijk krijgt u één heel groot voordeel: concurrerende en innoverende slagkracht. Want door uniformiteit, hogere snelheid en een modern proces voor technische uitrol kunt u als organisatie sneller innoveren. U kunt sneller producten op de markt brengen of bijvoorbeeld sneller wachtlijsten in de zorg wegwerken door nieuwe baanbrekende technologie in de operatiekamer in te zetten. Dat is uw werkelijke voordeel.

Weten welke voordelen Infrastructure as code voor uw organisatie kunnen opleveren? Check deze webinar of bespreek het direct met één van onze experts.

Ralf Kervezee

Sr. Consultant Cloud + Datacenter Transformation
M. +31 (0) 6 5134 4009 | ralf.kervezee@insight.com

Leon Platerink
Sr. Consultant Cloud + Datacenter Transformation

M. +31 (0)6 1148 1346  | leon.platerink@insight.com

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-29T10:03:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.