Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Carrièreadvies voor it-professionals

Sollicitatiegesprek

Waar moet je als it-professional op letten als je bij een nieuwe werkgever solliciteert? En hoe zorg je ervoor dat jouw functie niet wegvalt door automatisering? In elk Nederlands bedrijf dat zichzelf serieus neemt, speelt it een sleutelrol. Het hoofd van de it-afdeling praat tegenwoordig mee over de strategie van het bedrijf en geeft advies over innovatie, automatisering, datamanagement en de tools om bedrijfsstrategieën mogelijk te maken.

Kandidaten in de it-sector kunnen vaak uit meerdere aanbiedingen van bedrijven kiezen. Een belangrijke reden om voor een nieuw bedrijf te kiezen - behalve het salaris - is de belofte om te kunnen werken met nieuwe technologieën.

Ik merk dat veel kandidaten terecht kijken naar wat voor een technologie de werkgever momenteel gebruikt, en wat zijn visie is. Tegelijkertijd kijken kandidaten voor een leidinggevende it-functie naar de impact die zij op een organisatie kunnen hebben. Als je over de capaciteiten beschikt om ondernemingen door een proces van verandering te leiden, dan heb je de banen voor het uitkiezen.

Probleemoplosser

Er worden momenteel veel it-profielen gezocht, maar wie de sector op de voet volgt, weet dat dit snel kan veranderen. It-professionals die zich niet blijven ontwikkelen, kunnen het slachtoffer worden van automatisering.

Het is daarom goed om ook aan je soft skills te werken. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen oplossen van conflicten, diplomatie, empathie, oordeelsvorming, intuïtie, creativiteit en innovatie. Dat zijn vaardigheden die machines vooralsnog niet kunnen overnemen.

Projectmatig werken

"Er zijn vaardigheden die machines vooralsnog niet kunnen overnemen"

In de it-sector wordt veel projectmatig gewerkt. Daarom moet je in staat zijn om snel een goede werkrelatie tot stand te brengen. Daarnaast zijn de teams vaak internationaal, zodat je veel op afstand met elkaar moet werken. Dat maakt het moeilijker om elkaar goed te leren kennen. Er is ook niet genoeg tijd om af te tasten hoe je het beste samenwerkt. Vaak wordt verwacht dat je meteen resultaten behaalt.

Wie op zoek is naar een functie bij een multinational moet niet alleen laten zien dat hij of zij goed is in projectmanagement, maar ook bewijzen goed inzicht te hebben in de structuur van het bedrijf.

We zien dat veel bedrijven op zoek zijn naar een it-professional die in een complexe omgeving zijn of haar weg kan vinden. Een kandidaat met sterke leiderscapaciteiten, die alle verbanden ziet en goed kan communiceren, is zeer gewild.

Je kunt je als it-professional niet langer in afzondering werken van de rest van het bedrijf. Je moet de behoeften van het bedrijf kunnen begrijpen, en een oplossing kunnen bieden op basis van de bedrijfsstrategie.

Promotie-mogelijkheden

It-professionals zouden bedrijven onder andere moeten selecteren op de mogelijkheid om snel promotie te maken. Je moet bij potentiële werkgevers kijken naar wat zij kunnen bieden op het vlak van persoonlijke en professionele groei, en wat de mogelijkheden zijn om binnen de organisatie verschillende projecten te leiden.

Een van de sleutels tot succes is jezelf begrijpen en goed kunnen formuleren in welke omgeving jij optimaal tot je recht komt. Om succesvol te worden in je werk moet je weten waar je passie ligt. Als je jezelf goed kent, is het makkelijker om de organisatie te kiezen waar jij je jezelf kunt ontplooien. Een kandidaat en een onderneming die goed bij elkaar passen, kunnen samen schitterende resultaten behalen.

Ricardo van Dijk, senior manager information technology bij Michael Page

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-19T13:51:00.000Z Ricardo van Dijk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.