Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Is de hype voorbij, nu de cloudstorm is uitgeraasd?

Uit gegevens van het Britse it-onderzoeksbureau Context blijkt dat bijna de helft van de Europese resellers zich opmaakt voor een aanzienlijke cloudpush om te voldoen aan de vraag van klanten naar digitale transformatie. De tijd dat organisaties zich afvroegen óf ze hun it-landschap naar de cloud moesten brengen, ligt hiermee voorgoed achter ons. ‘De cloud’ is geen onderscheidend thema meer, alles gaat tenslotte naar de cloud. Organisaties vragen zich nu af of ze wel zélf hun complete landschap naar de cloud moeten migreren. Cloud-adoptie heeft hiermee een nieuwe fase bereikt. Is de hype voorbij?

De cloud is niet langer een doel op zich, wat doet vermoeden dat cloud-adoptie een zekere mate van volwassenheid heeft bereikt. De pandemie heeft voor permanente veranderingen in de markt gezorgd waardoor organisaties hun cloudtransformatie moeten versnellen. Deze versnelling heeft alles te maken met de (noodzakelijke) decentralisatie van data, applicaties en gebruikers. Tegelijkertijd moeten organisaties kritischer kijken naar wélke processen, applicaties en data naar de cloud gaan. En of een ‘standaard'-saas-oplossing volstaat, of dat een eigen cloud-infrastructuur gebouwd moet worden voor specifieke (core)processen.

Meer ‘versaasing’

"Grofweg kunnen we stellen dat tussen 2010 en 2020 de eerste ‘cloudgolf’ plaatsvond"

Grofweg kunnen we stellen dat tussen 2010 en 2020 de eerste ‘cloudgolf’ plaatsvond. Dit was een lange golfbeweging waarin de vraag centraal stond of organisaties naar de cloud moesten gaan. Welke onderdelen van het it-landschap kunnen naar de cloud? Waarom moeten we overstappen op een operationeel kostenmodel, en waarom hebben we die flexibiliteit nodig? Dat waren enkele deelvragen die toen de discussie domineerden.

In de tweede golf – die feitelijk begon met het uitbreken van de coronacrisis – is de cloud allang geen onderscheidend thema meer. Inmiddels gaat alles naar de cloud. De toenemende ‘versaasing’ van it heeft er wel voor gezorgd dat organisaties zich steeds vaker afvragen ze zélf alles naar de cloud moeten brengen. Er worden steeds meer afgewogen keuzes gemaakt op welke manier een bepaald proces of applicatie naar de cloud wordt gebracht. De verwachting is dat de versaasing de komende tijd nog sneller zal gaan dan we nu al gewend zijn.

Innovatieve technologie hyperscalers

Organisaties doen er goed aan om waar mogelijk processen te standaardiseren door gebruik te maken van ‘best of breed’ saas-oplossingen. Denk dan bijvoorbeeld aan tools voor hr-, itsm-, logistieke en collaboration-processen. Hierdoor ontstaat meer ruimte om alle aandacht te richten op het optimaliseren van de coreprocessen van een organisatie, waardoor deze zichzelf écht kan onderscheiden. De zeer innovatieve cloudplatform- en infrastructuurservices van de grotere hyperscalers kunnen helpen om dergelijke processen verder te innoveren. Denk aan innovatieve technologieën zoals geografische tooling voor gps/maps, data services, AI services, etc. Deze hyperscalers kunnen helpen bij het onboarden van de allernieuwste (cloud)technologieën en de implementatie ervan binnen het it- en applicatielandschap.

Het toepassen van saas-oplossingen en innovatieve technologieën vraagt wel om een andere mindset. Zo zouden retailers bijvoorbeeld niet langer zelf het optimale delivery-proces moeten willen uitvinden. In de markt zijn verschillende grote logistieke softwarebedrijven die dit volledig geautomatiseerd hebben en eenvoudig kunnen implementeren binnen de organisatie. Dit biedt ruimte om te investeren in de processen waar de retailer zichzelf mee kan onderscheiden. Door zich te richten op het optimaliseren van de coreprocessen, en voor ‘standaardprocessen’ te kiezen van saas-oplossingen van derden, kunnen organisaties het verschil maken.

Toekomst

"Technologie zal alleen maar verder geïntegreerd worden in ons leven"

De verwachting is dat we de komende jaren niet meer te maken krijgen met cloudgolven zoals we die nu gewend zijn. Technologie zal alleen maar verder geïntegreerd worden in ons leven, en de evolutie van it wordt een continue innovatieproces. De cloud zal hierbij steeds minder een technologisch vraagstuk zijn, en de cloud-infrastructuur wordt meer en meer gemeengoed. Hieruit kunnen we concluderen dat cloud nu echt de hype voorbij is.

(Auteur Ruben van der Zwan is cto bij Sentia Group.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

3-2-1... 'de cloud' is een kapstokbegrip, vooral rook om je hoofd. En nee, van volwassenheid is nog geen sprake als we even kijken naar alle onzekerheden. Bij SaaS-oplossingen is er nog weleens onduidelijkheid waar de data nu precies landt, wie nu de eigenaar is en hoe de rechten en plichten precies liggen tussen de verschillende partijen. Bij uitbesteding van de processen naar de cloud weegt de juridische kant nu eenmaal zwaarder dan technische kant en verschillen in jurispendentie zorgen ervoor dat de governance van de cloud nog niet in de kinderschoenen staat omdat het een kruipend proces is. Uiteraard wordt dit nog complexer met wederverkopers, de contractuele kant tussen partijen moet zodanig zijn dat continuïteit gewaarborgd is. Oja, ik schreef zo'n 7 jaar geleden hierover omdat er toen nogal wat 'resellers' failliet gingen.

Die golf heeft ervoor gezorgd dat data portabiliteit een verplichting is alleen is een export van een database hierin juridisch al genoeg.

Ze zeggen wel eens dat oude gardes ergens in blijven hangen....

Ik kan me de oude garde herinneren die in een panel de 'achter gesloten deur' IT besprak, de cloud governance met een contractuele regie is nu eenmaal wat anders dan beheren. Ik wijs daarom op het Nederlandse verbintenissenrecht want je wilt niet verrast worden door discontinuïteit in de bedrijfsvoering als gevolg van de 'supply chain' issues door een reseller. Wat betreft het verwachtingsmanagement stelde ik daarom afsluitend dat de cloud mogelijkheden biedt maar geen wonderen, gaat er alweer een lichtje branden Henri?

En nee, ik ga niet in op de details want Henri weet echt wel dat het voeren van een deugdelijk administratie om de bewijslast van data gaat. Hoe deugdelijk zijn alle losse bestanden hierin zonder 'echtheidsstempel' van een digitaal waarmerk?

Ze zeggen wel eens dat oude gardes ergens in blijven hangen....

Hee ouwe lid, toch niet zo inno ?
bevalt mij wel goed hoor, beetje kroko in water liggen en happen naar wat langs komt :-)
houd je makkelijk miljoenen jaren vol, alleen die disruptive metoriet was ff lastig.

Die Henri, hij vergeet dat juist de oude gardes weten waar de lijken begraven liggen van cowboys die servers afschieten alsof het gekke koeien zijn. Geen actieve herinnering schijnt hierdoor nog besmettelijker te zijn dan omikron in Den Haag e.o. door digitale dementie.

Dino roept altijd iets over lege handen maar de discontinuïteit van World Offline kwam door haaien die schuivend met lege dozen de boel belazerden. Uiteraard geldt dat ook voor het schuiven van vaste kosten op de balans in bedot.com economie want in de oude economie telt het resultaat onder de streep. Van trend naar schuldeiser leidde tot wijzigingen in wetten, het maatwerk in de cloud gaat dan ook om de contracten.

@ oudlid
7 jaar in onze branche is een eeuwigheid, heb je de veranderingen niet meegekregen?

Jan,
Misschien ben je bekend met de IT Market Clock van Gartner want de voortschrijdende technologie gaat niet zo snel. Neem de toegangsprotocollen die ervoor zorgen dat de oude garde weet waar de lijken liggen. Want zoals Henri zelf al zegt staan de reuzen op de schouder van oude oplossing en oude garde weet daarom waar de lijken liggen.

Neem een protocol zoals SMB, door Windows filesharing populair geworden maar ook vol met zwakheden welke door ransomware misbruikt werden. En de oplossing om SMBv1 uit te zetten levert dus problemen op met de Dino's in de sloot. Betaal je het losgeld of de boete? Want het is namelijk niet alleen de toegang waar je rekening mee moet houden maar ook de controle.

Veranderen in plaats van verschuiven door te kiezen voor een SaaS-oplossing is daarom vooral een uitbesteding van een bedrijfsproces. En uitbesteden van je kernprocessen zorgt voor afhankelijkheid, Henri en zijn awareness aangaande de supply chain vergeet vaak de afhankelijkheden erin zoals een afhankelijkheid van oude toegangsprotocollen als FTP. Altijd handig voor de export vanuit een database;-)

Hi Henri, wanneer komt er eens een artikel waarin je ons laat zien hoe het allemaal moet, met de ict ? Je laatste reacties waren niet zo man en paard he. Tot nu toe vooral van alles over security awareness, dat het zonder spelletjes niet gaat, omdat de doelgroep zo suffig is.
Oudlid moet ook weer eens wat schrijven. Onder pseudoniem desnoods. Kannie daar over 7 jaar weer naar verwijzen. Misschien uitleggen waarom Henri smb en ftp niet moet vergeten terwijl Dino niet genoeg innoveert ;-)

Echt Ewout Gartner en dat meen je serieus?
Wel eens gehoord van SFTP?

Nieuwe invalshoek : Howard Gardner, met zn meervoudige intelligentie theorie met inter- en intrapersoonlijke vaardigheden.
altijd handig.

Jan,
De eerste zin van het artikel heeft het over een Britse IT-onderzoeksbureau, Gartner is een Amerikaanse tegenhanger. En de klok kent meer voortschrijdende technologische ontwikkelingen die laten zien dat lifecycles van meer dan 7 jaar eerder regelmaat dan uitzondering zijn. Zo had ik ook op de programmeertalen kunnen wijzen, databases en zelfs besturingssystemen. SFTP is tenslotte ook niet één de jongste maar de vraag is waarom zou je zo'n protocol willen gebruiken?

https://cio-wiki.org/wiki/File:GartnerPaceLayered2.png

Het is dus maar welk boek je leest en ik vind bovenstaande praatplaat wel handig om duidelijk te maken dat een verandering iets anders is dan een verschuiving als je de non-technische aspecten van bijvoorbeeld de wet- en regelgeving meeneemt. En cowboys zoals Henri vergeten deze nog weleens, het governance aspect van een verandering in de processen is nu eenmaal meer dan techniek.

Ewout, dat plaatje zegt zonder achterliggende statistiek helemaal niets. De toon die jij aanslaat t.o.v. Henri zegt veel over jouw persoonlijkheid.

Jan, bedankt dat je voor me opkomt, appreciated.

Dino, vroeger schreef ik veel over cloud computing, nu gebruikt ik het om bewustwording bij te brengen, vandaar dat de artikelen vooral daar over gaan.

SMB/FTP ik hoor alleen maar "attack surface" :-)
Maar goed, je inspireert me wel weer even de pen op te pakken... Misschien iets over metaverse en voorspellingen? Uitleg wat web3 is? Heerlijke onderwerpen.

Fijne dagen! Ik ben aan het werk en maak lekker meters.

Dino. Ik heb je verzoek gehonoreerd. Het artikel is ingeleverd bij de redactie. Het gaat over web3 en metaverse :-)
Als je alvast wil lezen, dan weet je me te vinden.

Mooi, er zit straks vast wel iets bij waar ik niet mee eens wil zijn :-)

Kijk, soms gaan dingen met het snelheid van het web3 :-)
U vraagt, en zelfde dag geleverd:

https://www.computable.nl/artikel/opinie/digital-transformation/7295454/1509029/wat-hebben-de-metaverse-en-web3-gemeen.html

Met sommige vrienden heb je geen vijanden meer nodig, de toegangsprotocollen aan de voordeur zijn het spreekwoordelijke topje van de ijsberg zoals ook Log4J maar één kwetsbaarheid van de oude garde is. En dat gaat alleen nog maar om technische 'attack surface' want gelaagdheid van een architectuur kent meerdere speelborden zoals plaatje duidelijk maakt.

Jan kijkt naar de persoon en ik kijk naar het geheel want visies verschillen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-21T14:22:00.000Z Ruben van der Zwan


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.